Ново социологическо изследване разби внушенията на Румен Радев за липсата на физическа активност сред българското население, направени по време на събитието му "Спортувай с президента" на 1-ви юни.

Национално представителното изследване на Тренд е във възрастова категория 5+ чрез метода пряко полустандартизирано интервю. Обемът на извадката е 1012 души на възраст 14+. В това число родители на деца между 5 и 13 години. Периодът на провеждане на изследването е между 16 и 19 юни 2020 година.

"68% от българите никога не са спортували, само 2% от населението спортува редовно. Само 33% от децата между 10 и 14 г. се занимават със спорт, а между 15 и 19 г. процентът е 39" - тези твърдения бяха изнесени по време на събитието на Румен Радев лично от неговия служебен министър на спорта Даниела Дашева. Така и не стана ясно какъв е източникът на цитираните данни, който не беше посочен на нито едно място в презентацията й. Някои от цитираните данни съвпадат с цифри от изследване на "Евростат" от 2017 година, което е било проведено сред 1000 души чрез телефонни интервюта в работни дни. Колко хора в днешно време имат домашен телефон? И кой освен възрастните хора вдига домашния си телефон в работен ден?

Министър Красен Кралев поздрави всички олимпийци за празника им

Министър Красен Кралев поздрави всички олимпийци за празника им

"За мен е удоволствие и чест да Ви поздравя по повод Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец!"

През цялото време президентът говореше за липсата на спорт за младите хора, въпреки че цитираните данни се отнасяха за цялото население. Иначе казано - бяха нахвърляни данни от различни източници за различни периоди и различни възрастови групи, за да се внуши колко е зле българинът, който не спортува.

Актуалните данни на "Тренд" го опровергаха. 57% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват. 47% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24% от децата, а 18% повече от три пъти седмично. Футболът е практикуван в най-голям дял - 24%. Очертава се голямо разнообразие от видове спорт, които се практикуват от децата на възраст между 5 и 13 години.

29% от българите 14+ посочват, че спортуват. Най-младите българи между 14 и 17 г. спортуват най-активно - 81%.

Фитнесът е най-практикуваният спорт - 33%. Хората на възраст 18-29 г. и 30-35 г. в най-големи проценти практикуват фитнес. Следват спортове като колоездене и футбол.

Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в най-голям дял практикуват спорт на открито.

Снимка 485103

13% от спортуващите са членове на спортен клуб, в който практикуват спорт. 87% от спортуващите посочват, че не са членове на спортни клубове.

Относно тези, които не спортуват, то трите основни причини, за да не спортуват са липса на време-46%, липса на мотивация - 36% и здравословното им състояние-23%.

44% от хората посочват, че в населеното място, в което спортуват има добра спортна инфраструктура, а 35% са на обратното мнение. В областните градове в най-голям дял 60% са на мнение, че има добра спортна инфраструктура, а едва 22% са на противоположното мнение. В София 37% смятат, че има добра спортна инфраструктура.

Така, тезата на Радев за липсата на добра спортна инфраструктура се разпада.

Стефка Костадинова с емоционално обръщение към олимпийците ни

Стефка Костадинова с емоционално обръщение към олимпийците ни

"Поздравявам с този празник всички олимпийци и им благодаря за това, което са направили през годините за нашата родина"

"Като материална база хиляди деца нямат физкултурни салони и са лишени от спортни съоръжения и занимания", каза още Румен Радев в своята реч. Този проблем намери решение преди месеци, когато правителството отпусна 25 милиона лева за изграждане на физкултурни салони в общински и държавни училища.