Специализираното предаване на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий" продължава с всичка сила.

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев се опитват да въведат трениращите в залата. Поетапно разглеждаме стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки месец, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

Какво представляват анаболните стероиди и защо първоначалният им замисъл, цели и предназначение - на важни, животоспасяващи в дадени случаи медикаменти, е изкривен от стремежа на трениращите в различни спортове да постигнат свръхчовешки резултати, научихте в поредица епизоди от предаването ни.


В 28-ото издание от "Съветите на Юлий" ще стане въпрос за набиращите все по-голяма популярност във фитнес залите гейнъри.


Какво представляват те, кога, как и защо могат да се използват, ще научите от лидера на предаването ни д-р Юлий Русев:

Обикновено гейнърите се предлагат като средство, което би могло да подпомогне трениращите в опита им да натрупат мускулна маса, сила, а и да се възстановят подобаващо. Какво представляват всъщност те?
- Като цяло и аз съм до известна степен на мнението, че гейнърите са един вид захар. Вече започнаха обаче да се вкарват в тях различни добавки, като количествата протеин са на прилично ниво. Не е както преди – само протеин и много въглехидрати.

За кого са предназначени тези добавки? Коя група трениращи би следвало да се насочи към тях?
- Това са добавки за определен тип хора. Нека те не си мислят, че като вземат гейнър и веднага ще качат мускулна маса. Гейнърите, които приемаме, трябва да са съобразени с начина ни на хранене и типа метаболизъм. Един човек, ако не приема достатъчно въглехидрати, гори белтъчините за енергия, именно заради бързия си метаболизъм. Не остава нищо за покачването на мускулна маса. Хард гейнъри могат да приемат и част от подрастващите, тъй като техният организъм така или иначе се развива, нараства, увеличават се тъканите и всичко се получава по-лесно.

В опитите си да качим мускулна маса има ли опасност вместо това да увеличим телесните си мазнини?
- Трябва да се внимава да не се случи така, че идеята ни да е да качим мускулна маса, а пък всъщност да качим мазнини. Ключът е в контрола на приема на добавките и режима на хранене.

Кои гейнъри са по-ценни и ефективни - тези с преобладаващи протеини или с по-голямо съдържание на въглехидрати? Има ли значение телосложението и генетиката ни при приема на тези добавки?
- Има гейнъри с високо съдържание на въглехидрати, а има и такива, при които протеинът и въглехидратите са 1 към 1. Разбира се е добре да подчертаем, че 60-килограмов мъж няма как да приема количествата гейнър, които се полагат на 120-килограмов. Има зависимост от телесните параметри. За всеки спорт също приложението на гейнърите е различно, в зависимост от продължителността на натоварването. Да речем велосипедистите трябва да заредят тялото си за по-продължителен разход на енергия. Маратонците, състезателите в различни лекоатлетически дисциплини също.

Нека подчертаем – това е добавка към храната, а не е начин на хранене.
- Точно така. Давам конкретен пример – няма как да се очаква нарастване и повишаване на мускулната маса, ако махнем две хранения, а вместо това приемем два пъти гейнър. Оставаме на същото ниво просто. Калорийният прием е същият, не се е повишил.
Дамите? Препоръчвам гейнърите на суперслабата част от дамите в аудиторията ни. На такива, които са се борили с анорексия, булимия и т.н.

В част от гейнърите присъстват декстроза и фруктоза. Как повлияват те на организма?
- Именно тези две съставки тласкат организма ни към качване на килограми. Декстрозата е много полезна за баланса на инсулина. Който иска да качва килограми, стимулира тялото да синтезира повече инсулин, а от това идва и гладът. Фруктозата е плодовата захар, но няма нищо общо с кристалната захар, която се продава в магазините.

До колко време след първия прием можем да започнем да усещаме някакъв ефект върху тялото си?
- До 3-4 дни трябва да има някаква разлика. Тялото влиза в друг режим на работа. Първите ефекти ще са повече сила, по-бързо възстановяване от тренировката, а в следствие от това и килограмите ще започват да се покачват.

Колко време трябва да се ползват гейнърите?
- Мерилото е едно – огледалото. То „казва“ всичко. Ако започват да се губят детайлите, значи приемът е прекален. Това е добавка, която няма ограничен период на консумиране. Може да се ползва и 2, 3, 5 месеца – зависи. Може и години да се ползва, в зависимост от състоянието на тялото. Аз ги приемам като концентрирана храна.

Как става това покачване на силата и мускулната маса. На теория звучи лесно за постигане, но така ли е в действителност?
- Когато има доволно количество калории и хранителни вещества, тялото е в анаболен процес. Положително настроено е. Оттам идва покачването на силата и на килограмите. Не бива да се влиза в отрицателен калориен баланс, защото това води до катаболен процес. Силата идва от положителния баланс на калориите и положителния анаболен процес на тялото.

Кога се приемат гейнърите? Кога ефектът от тях е най-голям?
- Може да се приемат преди тренировка, след тренировка, по малко количество след всяко хранене, преди лягане – различно е. Тренировката не дефинира задължително приема на гейнър. Той не зависи от нея. Първо обаче трябва да приемем твърдата храна, а едва след това гейнъра. Иначе може да ви се издуе стомахът. В повечето гейнъри има суроватъчен протеин. Не съм засичал такива с казеин.

Кога трябва да спрем с употребата на тези продукти? Има ли странични ефекти от приема им и какви са те?
- Ако три пъти на ден пият голяма доза гейнъри, а се хранят само веднъж, може да си докарат зрителите ни стомашни разстройства. Иначе могат и да се натрупат излишни мазнини, ако не се съобрази количеството спрямо нас самите. Както е и с яденето. Количеството е определящо. Може да бъде лекарство, но може и да е отрова, ако се прекали с каквото и да било.

За финал - твоят съвет към трениращите, които възнамеряват да започнат да добавят гейнъри към режима си на хранене?
- Нека гейнърите се приемат от хората, които имат нужда от тях. Когато имаш повече мазнини в тялото си е нормално да не пиеш гейнър.

Още подробности от разговора ни с д-р Русев вижте в приложеното видео!

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg. В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!