Единствената ни олимпийска шампионка от Пекин - Румяна Нейкова, изненадващо не попадна в десетката на Спортист на годината въпреки брозновия медал от световното първенство в Познан, който спечели в тандем с Миглена Маркова. Това изненада гребкинята, която обаче уточни, че в никакъв случай не е обидена. Ден след като организаторите от НОВЕ холдинг обявиха номинациите на журналистите, "7 дни спорт" разговаря с Руми.

- Как изглежда ежедневието ви в момента, г-жо Нейкова?

- Занимавам се изцяло с организационна работа във федерацията. Правим отчети за изминалата година и програма за следващия сезон.

- Вашата оценка за изтеклата година?

- В личен план бе отлична. Нормално е след силната олимпийска година да има лек спад. Бих казала, че 2009 г. бе успешна за мен и за Миглена Маркова. Аз седнах в лодката след дълга почивка, а тя беше в майчинство три години. Радвам се, че успяхме да намерим място сред медалистите на световното първенство.

- Има ли отстъпление в българското гребане?

- Не бих казала. Всяка година показваме на света, че
българското гребане е класа
През 1995 и 1996 г. почти във всяко състезание бях на крачка от медалите. След това гребането ни демонстрира присъствие в голмия спорт.

- След колко години България ще има достойна заместничка на Руми Нейкова?

- Има много талантливи деца, които могат да ме заместят. За това обаче трябват години подготовка, защото в нашия спорт се изисква време и търпение, за да може състезателят да се изгради на високо ниво.

- Какви цели си поставяте за следващата година?

- Нашата лодка вече показа, че може да постига успехи. Тази година за нас бе встъпителна. Не искам да давам прогнози за следващия сезон, но се надявам да бъде много по-успешен.

- Изненада ли ви фактът, че не попаднахте в десетката за спортист на годината, а Свилен е номиниран за треньор?

- Не искам да крия - останах изненадана. Като погледна броя на журналистите, които са гласували в сравнение на предишните години, има голямо отстъпление. Някои медии дори не са успели да гласуват, защото системата в интернет не ги е допуснала.

- Смятате ли, че трябва да бъдат въведени по-ясни критерии за гласуване?

- За да се изчистят нередностите в гласуването, трябва да има списък на журналистите, които имат право на вот. Защото медиите правят десетка на спортистите, а тях няма кой да ги подреди в ранглиста, да речем. Много ме учуди едно нещо. Защо има номиниран треньор, който е претърпял пълен провал с отбора си.

Номиниран е и Свилен Нейков, а къде е екипът му? Това обаче е мнение на журналистите, в никакъв случай не искам да го оспорвам или да се сърдя. За мен и Миглена това, което сме направили през годината, е нещо много голямо.

Не искам да кажа нищо срещу спортист, който е попаднал в десетката. Щом е там, го е заслужил. Дали е олимпийски спорт или не, той е участвал и заради него е звучал химнът на България. Нека да не забравяме и това.

- В анкетата тази година попаднаха доста опитни спортисти, които са преминали 30-те. Защо се получава така?

- За спорта се говори в ефир, когато има скандали. Това влияе изключително лошо. Така всяка майка ще си дръпне детето и никога няма да иска то да спортува. Ние нямаме реклама. Гледаме новини само за футбол и нищо друго. И остават състезатели като мен, Мария Гроздева и Йордан Йовчев. На нас обаче не ни остава много време.

- Загатнахте, че мислите да участвате на олимпийските игри в Лондон. Доколко това е сериозно?

- Честно казано, много ми се иска да греба на още една олимпиада, но не знам дали това е възможно. Всеки мечтае да побеждава и да бъде на върха. Но единственото, което има значение, е дали ще ми стигнат силите. Искам да съм на върха в Лондон.

Отново искам да преживея мига, в който разбрах, че съм първа. И в момента дори не мога да опиша как се почувствах тогава. Бях невероятно облекчена от това, което постигнах. Не чувствах умора, въпреки че тя беше огромна.

- Как се промени животът ви, след като Свилен Нейков стана министър?

- Доста се промени. Нещата станаха различни. Като състезател виждах проблемите на спорта отвътре и не исках да ги коментирам. Сега има шанс да се направи много за спорта. Да се обърне внимание на подрастващите в училищата. Училищният спорт е невероятно западнал. Всички спортни школи трябва да минат под шапката на министерството. Защото само спортният министър, независимо дали това е Свилен Нейков или лицето Х, знае как се води подготовка на високо ниво и как се изготвя програма.

- Дразни ли ви определението министерша?

- Не се чувствам министерша, но определено не ме дразни.

- Промени ли се Свилен Нейков, откакто влезе в политиката?

- Има промяна. Отговорностите му станаха много. Вече не трябва да се грижи само за един-двама състезатели, а гледа на всички спортове еднакво.

- Остава ли ви време да се виждате?

- Колкото и странно да звучи, намираме време.

- Имате ли идея да помагате на съпруга си в политиката?

- Времето ще покаже, но политиката никога не ми е била приоритет.