ХХIX Софийски маратон с награден фонд 20 хиляди лева и турнир по баскетбол 3х3 за ученици ще се проведат в центъра на София тази неделя, 21 октомври.

След едногодишно прекъсване, Софийският маратон се подновява, като освен класическата дисциплина от 42 195 метра, участниците ще могат да бягат на дистанциите 18 километра и 2 500 метра. Стартът на 29-то издание на маратона е в неделя от 10:00 часа пред Националния стадион "Васил Левски", а контролното време за завършване е 4 часа и половина.

Призьорите ще си разделят награден фонд на стойност 20 хиляди лева, както и предметни награди, осигурени от спонсора SLS. Организатори на Софийския маратон са БОК, Столична община, МФВС и БФ Лека атлетика, а събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.

Едновременно с лекоатлетическото състезание, ще се проведе и турнир по баскетбол 3х3 за ученици. Надпреварата ще се проведе на шест игрища с размери 14/16 метра, които ще бъдат разположени на улица "Гурко" между Спортната палата и Националния стадион. Състезателите ще бъдат разпределени в две възрастови групи при момчетата и момичетата (13-14 и 15-16 години). Заявки за участие се приемат в Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към Столична община в сградата на Столична библиотека.