"Нямах никакво намерение да убивам приятелката си. Бяхме сериозно влюбени един в друг", обявява Оскар Писториус в изявление, което бе прочетено от адвоката на южноафриканския параолимпиец.

"Ще полудея, ако получа най-тежкото наказание. Реева ми се обади и ми предложи да вечеряме само двамата. В 22:00 часа вечерта на 13-ти февруари бяхме в стаята си. Тя си правеше упражненията по йога, а аз гледах телевизия. Бяхме наистина влюбени. Не можеше да бъдем по-щастливи. Тя ми подари подарък, но ми каза, че мога да го отворя чак на следващия ден, когато е Свети Валентин", прочете адвокатът на южноафриканеца.

"Трябва да останем спокойни. Съсредоточете се върху това, което се е случило", апострофира съдията Писториус. След кратка пауза, в която атлета да се успокои, адвокатът продължи:

"Бил съм нападан. Затова имам оръжие под леглото. Нямам решетки на прозореца в банята. Със сигурност някой влезе в къщата ми. Беше през нощта и беше много тъмно. Изпитах огромен страх, че някой се крие в тоалетната. Бях без протезите си и се почувствах много заплашен. Започнах да стрелям през вратата на банята и да крещя", прочете още от писмото адвокатът на Писториус.

Прокурорът пък заяви, че Писториус е застрелял невинна и невъоръжена жена. "Тя не е могла да избяга", като добави, че Стеенкамп е доша в дома на любимия си с багаж, за да пренощува, което опровергава тезата му, че я е сбъркал с крадец.

"Ние твърдим, че това дори не е убийство. Няма характер на убийство. Ще предоставя на съда случай след случай, в който съпрузи по погрешка са застрелвали жените си и са били оправдавани, заради инцидент. Това тук планирано убийство ли е?", каза адвокатът на Писториус Бари Ру.

Ру още заяви, че Писториус е разбил вратата, за да помогне на Реева, която е в интимни отношения със спортиста от миналата година. Един от магистратите Наир заяви, че не отхвърля възможността за планувано убийство, което може да се смята за предумишлено убийство и да не отпуснат гаранция за Писториус.

Бившият жокей Гавин Вентер, който дълго време е работил с бащата на Реева Стеенкамп смята, че Писториус не трябва да бъде освобождаван докато тече процеса: "Той е опасен за обществото. Би бил заплаха за свидетелите. Той трябва да остане в затвора и не бива да го пускат на свобода".

"Няма доказателства, че стрелбата е била преднамерена. Всичко, което знаем е, че тя се е заключила в банята. Била е убита в тоалетната, но той си е помислил, че това е крадец", каза още адвокатът по повод смъртта на Реева Стеенкамп, докато Писториус отново седеше облян в сълзи.

В нощта на 14 февруари южноафриканския атлет Оскар Писториус застреля приятелката си Реева Стеенкамп с четири куршума в дома си. Спортистът твърди, че е объркал Реева с крадец, но полицията откри множество доказателства, които оспорват това твърдение. Днес в Порт Елизабет ще е погребението на Реева Стеенкамп.