Шесткратният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев ще гони медал на 25 км, на Световното първенство по плуване. Това обяви наставникът на най-добрия ни плувец Красимир Туманов.

Шампионатът на планетата е от 18 март до 1 април в Мелбърн, Австралия.

Стойчев ще участва и в олимпийската дистанция на 10 км, като задачата му там е влизане сред първите осем. От дебютанта Тихомир Иванчев, който също ще участва в маратонските дисциплини, се очаква класиране до 12-то място на 25-километровата дистанция.

"Намирам се в добра форма. Ако нещо ме притеснява, то е часовата разлика, тъй като никога досега не съм се състезавал в Австралия. Този сезон се подготвям по по-различна програма, като ако този модел се окаже успешен ще го повторя и следващата година, когато ще се покриват нормативите за олимпийски квоти за Игрите в Пекин", заяви Петър Стойчев.

Освен Стойчев и Иванчев, на Световното първенство ще ни представят и Георги Палазов (50, 100 и 200 метра бътерфлай) и Михаил Александров (200 и 400 метра съчетано плуване, 50, 100 и 200 метра бруст и 200 метра свободен стил).

Палазов и Александров ще имат възможност да се борят за олимпийски квоти на първенството в Мелбърн, като от Палазов се очаква класиране между 12-о и 18-о място на 200 метра бътерфлай, както и подобряване на националния рекорд.

Живеещият в Съединените щати Александров пък е с амбиции за влизане във финал в една от дисциплините, в които ще участва.

Изпълнителният директор на федерацията ни по плуване Таня Богомилова обяви, че вече са ясни и премиите, които ще получат състезателите за добро представяне. За титла бонусът е 6000 лв, за сребро 4000, а за бронз 2000 лв. Допълнително призьорите ще получат премии от Международната федерация по плуване (ФИНА) и от Държавната агенция за младежта и спорта.