Младата надежда на България в плуването Петър Мицин подаде ръка на кампанията "Подкрепа за българските капитани". Тя е за Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които бяха задържани заедно с кораба Galaxy Leader на 19 ноември 2023 година. Изминалата 2023-та бе изключително успешна за родения във Велинград плувец. Той стана трикратен европейски шампион за юноши на 200, 400 и 800 м. в Белград; европейски шампион за младежи на 400 м. в Дъблин; световен шампион за юноши на 400 м. в Нетания; световен вицешампион за юноши на 800 м. в Нетания; световен рекордьор на 400 м. за юноши. Тези успехи му отредиха трето място в анкетата Спортист на годината, донесоха му Спортен Икар, а бе и избран за Най-добър млад спортист у нас.

Инициативата "Подкрепа за българските капитани! Любо, Данаил - с вас сме!" бе подета от близки и приятели на двамата и стартирана на 6 декември 2023 година - Никулден, Деня на моряците. 

Клубовете, които я започнаха, са футболните Пирин от Благоевград, където е роден капитан Чанев, както и Черно море от Варна, където двамата са завършили висшето си образование. Те бяха последвани от столичните Левски, Славия, Локомотив София и ЦСКА 1948, от пловдивските Локомотив и Ботев, от Лудогорец и Арда.

Още от първия ден инициативата бе подкрепена от ВК ЦСКА, както и БФ по бокс. Прегърна я и баскетболната легенда и треньор на Миньор Пк Георги Младенов. Под нейния знак мина и церемонията за "Спортист на годината на Благоевград". Присъедини се и баскетболният Черно море Тича. В навечерието на Рождество Христово се включи и клубът по художествена гимнастика Локомотив София с председател Катрин Велкова. "Капитани Любо и Дидо, децата ви са смели като вас", "Вярваме в Коледни чудеса", "Всички чакат подарък - ние чакаме ВАС", бяха част от посланията на тениските на малките грации от Локомотив.

Навръх Коледа подобно нещо направиха футболният национал Андреа Христов и половинката му д-р Марина Христова, която е родена и израснала в родния град на капитан Чанев, завършила е средното си образование в ПМГ "Акад. С.П.Корольов", където е учил и той. Бившият национал Илиян Мицански и спортният журналист Стефан Дамянов също се включиха в навечерието на новогодишните празници. А боксов клуб Пирин Благоевград го направи навръх Василовден чрез треньорите Георги и Васил Шавулеви - синове на основателя отец Андон Шавулев, и младата надежда Христо Христов. Наставниците са и приятели на капитан Чанев, като Васил е и негов съученик. Моряците получиха подкрепа и от федерацията по гимнастика - лично от президента Красимир Дунев, както и от състезателите от националните отбори - мъже, младежи, девойки, състезатели по спортна гимнастика от Федерацията по адаптирана физическа активност, треньорите Велислава Велева, Здравко Куртев, Илия Янев, Даниел Алексиев, Иван Цветков. Пожелания към тях отправи и помощник-треньорът на Лудогорец Светослав Дяков. А същото сториха грациите Боряна Калейн и Стилияна Николова, както и звездата ни във вдигането на тежести Карлос Насар. Направи го и президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков, който и е първият българин, а и въобще първият от Източния блок, играл в НБА.

Очаква се още тимове, а и големи фигури в родния спорт да подкрепят кампанията. Близките и приятелите изказват огромна благодарност на всички, участващи в нея. И вярват, че компетентните органи правят всичко възможно Любомир Чанев и Данаил Веселинов скоро да се приберат у дома.

И Левски София се включи в инициативата "Подкрепа за българските капитани"

И Левски София се включи в инициативата "Подкрепа за българските капитани"

Акцията е за Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които бяха задържани заедно с кораба Galaxy Leader на 19 ноември 2023 година