Поредният натурализиран български спортист предпочете да изостави националния отбор на Азербайджан и да се състезава отново за родината си. Аднан Алиев, седми от олимпиадата Пекин 2008 в кануто, отново е част от представителния ни тим след тригодишно странство в азиатската страна. Преди него от Азербайджан се завърнаха щангистите Боянка Костова, Иван Стоицов, Величко Чолаков, Румяна Петкова и Пламена Любенова.

"Най-добре е човек да се състезава за страната си, осъзнах го, когато бях навън", каза Аднан. На игрите в Пекин той спечели седмо място в дует с Деян Георгиев на 500 метра. Преди това двамата спечелиха квотата на последната квалификация - европейското в Милано 2008, където са трети. При азерите Алиев изкара само един състезателен сезон, а най-доброто му класиране е достигане до полуфинал на световното.

"Азерите нямат никакви претенции и вече получихме разрешение от тях Аднан отново да се състезава за България", коментира пред "Труд" спортният директор на Българската федерация по кану-каяк Емил Младенов.

Засега 30-годишният асеновградчанин ще гребе в едноместно кану. Алиев бе заявен за първия старт от Световната купа в Сегет (Унгария), но не замина заради травма в гърба. Най-вероятно ще пропусне и останалите две световни купи и ще е готов за европейското в Португалия през юни.

А световната вицешампионка на двойка каяк Даниела Недева ще пропусне сезона. Националката очаква първата си рожба, а нейната парт-ньорка в лодката - натурализираната унгарка Беренике Фалдум, в Сегед стартира на едноместен каяк.