Генералната асамблея на ООН призова страните-членки на Организацията да съблюдават "олимпийското примирие" по време на 21-ите Зимни олимпийски игри и 10-ите Зимни параолимпийски игри. Те ще се проведат съответно от 12-и до 28-и февруари и от 12-и до 21-и март в канадския град Ванкувър.

Проекторезолюцията беше внесена за разглеждане на Генералната асамблея от правителството на Канада и от организационния комитет на Игрите и приета от ООН без гласуване.

Древногръцката традиция за примирие по време на Олимпийските игри се зародила още в VIII век преди новата ера. Тя давала възможност на спортистите да пристигнат на местата за състезания, а след това и да се върнат по родните си места без да се притесняват за сигурността си. Тогава елинистичните градове-държави подписвали такова примирие. Традицията в наши дни беше възобновена през 1992-а година по идея на МОК и една година по-късно официално подкрепена и от ООН.

Генералната асамблея на ООН призова "всички държави-членки да сътрудничат на Международния олимпийски комитет в техните усилия за използването на спорта като инструмент за поощряване на добрите отношения и мира, диалога и прими