В първите дни на 2023 г. Министерството на младежта и спорта оповести програмата за финансово подпомагане на дейности по провеждане на домакинства на международни спортни състезания на територията на България. През 2023 г. бюджетът на ММС предвижда 5 млн. лева по това перо.

Програмата е съобразена с действащата нормативна уредба в областта на физическото възпитание и спорта. Тя отрежда централна роля на лицензираните спортни организации и създава условия за финансова и логистична подкрепа. Освен издигане на престижа на страната ни, ползите, които могат да се извлекат са със социална насоченост - подобряване и разширяване на възможностите за активни занимания с желан вид спорт, запазване и повишаване на обхвата на спортуващите, и с икономическа - свързани с развитие на местния бизнес и туризма. В новата програма са посочени непреките бенефициенти каквито са спортните клубове, общини, туристически сектор, бизнес компании, образователни институции, медии.

Занапред ще може да се кандидатства не само за домакинства на световни и европейски първенства, световни купи, олимпийски, световни и европейски квалификации, но и за световни и европейски ученически и университетски първенства.

Показателите за оценка и процедура по оценяване са изведени в нов раздел, за да е налице публичност на процеса на оценяване. Изискванията към кандидатите са под формата на приложение, което от една страна ги улеснява, а от друга дава възможност за еднакво прилагане на критериите за оценка на проектите. Въведено е задължение за вида и формата на отчетите и необходимите документи за отчитане на дейностите по проектите и договорните отношения.

Въведен е раздел "Мониторинг и контрол", като са описани процедурите по текущ и последващ контрол от страна на ММС, т.е. във всеки един етап на реализиране на проекта за домакинство министерството има възможност да упражнява контрол върху федерацията, която организира конкретното домакинство.

Весела Лечева награди тенисистите Илиян Радулов и Адрияно Дженев за титлата на „Ориндж Боул“

Весела Лечева награди тенисистите Илиян Радулов и Адрияно Дженев за титлата на „Ориндж Боул“

Поздравявам вас и вашите треньори за това постижение, споделя тя