Заместник-министър Асен Марков връчи почетен плакет на швейцареца Марк Летау за дългогодишната му активна дейност за развитие на българо-швейцарските отношения в сферата на младежта и спорта. На церемонията присъства и посланикът на Швейцария у нас Н.Пр. Денис Кнобел.

„Имам удоволствието от името на министър Кралев да поднеса нашето най-голямо уважение към делото на господин Летау. Ние имаме много общи интереси и се надявам, че ще продължите своята дейност. Благодаря Ви за всичко, което сте направили за България“, заяви заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков.

Марк Летау благодари за наградата като сподели, че тя го е зарадвала много, но каза, че не разбира с какво я е заслужил.

„Чрез моето скромно участие в спорта, България не е получила нито един допълнителен медал. Но мен не ме интересува физическата сила в спорта, а какво той дава на гражданското общество. Защото за обществото е положително, когато през целия си живот възможно най-много хора практикуват разумно даден вид спорт“, каза Летау.

Марк Летау работи усилено по българо-швейцарски проекти още от 1991 г. чрез учреденото от него дружество „Вариант 5“. Той организира спортни лагери за български младежи, благотворителни мисии в подкрепа на деца в риск, кандидат-студенти от социално слаби семейства, хора с ментални проблеми и различни увреждания и осъществява активна дейност за представяне на българската култура, нрави и обичаи.

Господин Летау съдейства и при издирването на роднините на Луи Айер - швейцарският учител и общественик, признат за основател на спортното движение в България.

По-рано през годината г-н Летау бе удостоен със „Златна клонка“ на Министерство на външните работи.