Министерството на младежта и спорта отговори на обвиненията на най-добрата ни състезателка по кану-каяк Станилия Стаменова. 

Ето какво написаха от ММС:

"Министерството на младежта и спорта (ММС) не е страна по спора между състезателката Станилия Стаменова, Спортен клуб по кану-каяк "Тракия" Пловдив и Българската федерация по кану-каяк (БФКК). През годините Стаменова винаги е получавала необходимите финансови средства за провеждане на пълноценна подготовка.

На 12.01.2021 г. БФКК информира ММС, че е насрочен Управителен съвет на централата, който ще се проведе на 19.01.2021 г. На това заседание трябва да бъде взето окончателно решение за подготовката на кануистката Станилия Стаменова. В писмото си от БФКК заявяват, че са подписани договори с всички състезатели и треньори, включени в Програмата за олимпийска подготовка, с изключение на Стаменова. Причината е, че нейната треньорка Нина Мекерешка е отказала да работи с нея. БФКК информира ММС, че са положени усилия да бъде намерен друг треньор, с който Станилия Стаменова да води подготовка и е осигурено финансиране за тренировъчен лагер на язовир Кърджали от 04 до 10.01.2021 г.

За 2021 г. Станилия Стаменова е включена в Програмата за олимпийска подготовка, като е подписан договор между спортното министерство и БФКК, в който са предвидени месечни средства за състезателката в размер на 12 000 лв., средства за подготовка и възстановяване в размер на 8 600 лв., както и за участия в състезания от международния спортен календар в размер на 7 800 лв. По изисквания на Програмата за олимпийска подготовка след сключването на договор между ММС и федерациите е необходимо да бъдат сключени и такива между централите, състезателите, треньорите и длъжностните лица, които са включени в Програмата.

През юли 2020 г. ММС е уведомено от УС на БФКК, че Станилия Стаменова е отказала да бъде член на националния отбор и ще води индивидуална подготовка, финансирана със собствени средства, а договорът й с БФКК се прекратява с изтичането на срока му на 31.08.2020 г. и няма да бъде продължен до края на календарната година.

ММС ще следи развитието на случая със Станилия Стаменова и се надява на компромис и от двете страни, за да може състезателката да получи възможно най-добрите условия за подготовка преди олимпийските квалификации за Игрите в Токио".

Министър Красен Кралев връчи почетен плакет на ММС на джудиста Ивайло Иванов

Министър Красен Кралев връчи почетен плакет на ММС на джудиста Ивайло Иванов

Иванов постигна поредния голям успех в кариерата си, след като спечели бронзов медал на "Мастърса"в Доха