Министерството на младежта и спорта (ММС) ще предприеме "драконови мерки за контрол" на всички финанси, които се отпускат.

Това обяви министър Димитър Илиев в предаването "Арена спорт" по БНТ. Той заяви, че екипът му ще бъде безкомпромисен, след като в петък експерт в министерството беше арестуван с подкуп от 62 хил. лв.

Димитър Илиев: Няма да изляза и да кажа какви са проблемите на Локомотив, нямам право

Димитър Илиев: Няма да изляза и да кажа какви са проблемите на Локомотив, нямам право

"Щом директорите са излезли и са казали, значи са имали желание"

"От първия ден аз като министър и моят екип имаме пълна непоносимост към корупцията. Това, което искаме да изграждаме като политика, е пълна прозрачност, пълна защита на обществения интерес и ясни правила.

И сега тези хора, които са свикнали в миналото да им минават номерата, трябва да знаят, че оттук нататък това няма да стане и всеки ще си носи отговорността за действията.

Фактът, че в министерството има човек, който си е позволил да се изкуши и да направи такава мръсна схема, означава, че това няма как да го толерираме. Ще бъдем безкомпромисни, ще предприемем драконови мерки за контрол на всички финанси, всички средства, които министерството отпуска, защото в крайна сметка това са средства от данъците на българските граждани и всеки трябва да знае как се харчат и къде отиват", каза Илиев.

Задържаният служител е Иван Иванов-младши, който е експерт в министерството. По-късно беше арестуван и баща му - олимпийският шампион от Барселона"92 и селекционер на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов. Очаква се прокуратурата да даде повече подробности в близките дни.

На въпрос дали Иванов-младши ще бъде уволнен, министърът заяви, че това е "повече от ясно". Той каза, че ще бъдат направени промени, за да може възможностите за подобни случаи да бъдат сведени до минимум.

"Там, където има пари, винаги може се намери някой, който може да се изкуши и да посегне. Ние работим на програмен принцип, участниците пускат своите проекти, които се разглеждат първо от експерти, след това от една комисия, втора комисия и чак тогава се подписват договори за тези средства.

Разчитаме това да са хора с висок морал и ценностна система, но както виждаме, явно не всички притежават такава. Затова системата за контрол трябва да бъде променена", допълни министърът.