Министърът на младежта и спорта Весела Лечева направи инспекция на "Арена Бургас" заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, ръководството на "Академика 2011" и строителния надзор. Днес многофункционалното спортно съоръжение получи Акт 15.

Проверката в залата показа, че е завършена напълно климатичната система, монтирани са седалките, завършени са финишните настилки, оборудвани са съблекалните. Екип от италианската фирма "Мондо" е от 10 дни в Бургас, за да монтира лекоатлетическата писта, която също е готова.

Министър Весела Лечева и кметът на Бургас Николов обиколиха цялото съоръжение заедно със строителите. Обиколиха подземните и надземните паркинги, трите зали, съблекалните, общите помещения. Увериха се, че работи климатичната система, както и звуковите системи.

"От последното ми посещение е свършена много работа. Радвам се да видя, че залата скоро ще бъде пусната в експлоатация и ще зарадва не само бургазлии, но и всички хора, които обичат спорта в България", коментира министър Весела Лечева.

"В залата има оборудване за лека атлетика, баскетбол, волейбол, борба, гимнастика и още много други спортове, което дава големи възможности", добави Лечева.

"Федерациите могат да дойдат в Бургас, за да видят, че залата разполага с най-модерното оборудване и може да стане част от международния календар на световните и европейски федерации", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Министър Лечева и кметът Николов се увериха, че в залата е доставено и вече се монтира спортното оборудване. Другата част от спортното оборудване, което ще се използва за определени събития, е складирано и готово за използване. То е от най-висок клас, от престижни световни марки и снабдено с всички необходими сертификати за провеждане на международни състезания.

Зала "Apeнa Бypгac" е на пет нива. Тя paзпoлaгa c 4100 ceдящи мecтa и 2000 пoдвижни седалки. Пo вpeмe нa кoнцepти съоръжението щe мoжe дa cъбиpa 15 000 зpитeли в ocнoвнaтa зaлa. Още с проектирането е помислено как да се обслужват подобни събития. Към залата е изграден висок тунел, през който да влизат големи камиони с техника.

Многофункционалната зала в Бургас е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания, позволяващи й домакинството на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен всички лекоатлетически дисциплини, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacкeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и много дp. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зaли и тpиeтaжeн пapкинг c нaд 800 мecтa, както и допълнителни обслужващи помещения за ресторант, кафенета, фитнес, спа, конферентни зали и др.

Весела Лечева награди младите сноубордисти

Весела Лечева награди младите сноубордисти

България завърши на първо място в класирането по медали на шампионата в Банско