Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще бъде сред ключовите оратори в панела на високо равнище "Време е да действаме за Европа срещу спортни манипулации". Събитието ще се проведе утре, 05.06.2018 г., в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. Красен Кралев, еврокомисарят по спорта, младежта, културата и образованието Тибор Наврачич и заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батани-Драгони ще открият форума.

Основният фокус на конференцията ще бъде т.нар. Конвенция на Маколин, която се отнася за манипулиране на спортни състезания. Документът беше приет през септември 2014 г. с цел да се създаде международна система от мерки срещу уреждането на мачове. За да бъде приета на равнище ЕС, е необходимо единодушие в Съвета. Досега Конвенцията е спечелила подкрепата на всички държави-членки на ЕС, с изключение на Малта, което спира процеса.

Министър Кралев бе поканен да изнесе основната встъпителна реч на събитието от евродепутата Богдан Вента, който през 2017 г. бе назначен от Комисията по култура и образование на ЕП за докладчик по законодателното предложение на ЕС относно сключването на Конвенцията на Маколин от Съюза.

По време на форума ще бъде проведена дискусия между представители на букмейкърите, регулаторните органи за залагания, Интерпол, съдебните органи, спортните организации и спортистите.

Министър Кралев се срещна с президента на Европейския паралимпийски комитет

Министър Кралев се срещна с президента на Европейския паралимпийски комитет

Той е в България за Европейското първенство по канадска борба за юноши и девойки, хора с увреждания, мъже и жени