Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с президента на Европейския паралимпийски комитет Ратко Ковачич (Хърватия), който е в България за Европейското първенство по канадска борба за юноши и девойки, хора с увреждания, мъже и жени.

Кралев запозна госта си с реформите, които бяха направени в програмите за финансиране на спорта за хора с увреждания и от които вече се възползваха множество спортове, като канадска борба, баскетбол в колички, тенис в колички, гребане и конна езда.

"Много е важно да обхванем възможно най-много хора с увреждания за системни занимания със спорт. Именно за това и направихме реформа в начина, по който се финансира спортът за хора с увреждания. Необходимо е да се повиши и информираността им относно това къде и какви спортове могат да практикуват", каза Кралев.

Министър Кралев откри „Мини Мондиал“ 2018, който стартира на Националния стадион „Васил Левски“

Министър Кралев откри „Мини Мондиал“ 2018, който стартира на Националния стадион „Васил Левски“

"Едни от най-хубавите ни моменти са, когато откриваме детски турнири"

Ратко Ковачич изтъкна, че мотивирането на един човек с увреждания да започне да се занимава със спорт е много по-трудно от това после той да продължи да тренира.

Министър Кралев разказа на госта си как през 2016 г. с помощта на ММС са закупени екипировка и колички и заедно с федерацията е организирано баскетболно първенство за хора с увреждания. В момента в България има 5 отбора по баскетбол в колички, като е сформиран и национален тим.

Президентът на Европейския паралимпийски комитет покани български отбор по баскетбол в колички да участва на турнир в родната му Хърватия в началото на месец май следващата година, като министър Кралев пое ангажимент да съдейства с организацията на пътуването.

На срещата присъстваха още председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов и президентът на Българската и Световната федерации по канадска борба Асен Хаджитодоров. Лалов разказа на Ковачич за отличните условия за хора с увреждания, които предлага "Спортпалас" във Варна. Хаджитодоров пък уведоми министъра, че до момента България има две финалистки и един бронзов медал в турнира за хора с увреждания от Европейското първенство по канадска борба.