Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев заяви, че церемонията "Спортната слава на България 2023" е проведена, за да се благодари на спортистите за положените от тях усилия. Най-добрите за миналата година получиха награди и парични премии в общ размер на 110 хиляди лева.

"Спортистите са хората, които всъщност вдигат самочувствието на цялата нация. Постиженията, които са постигат в спорта, се отразяват пряко върху обществото и те имат огромно социално значение. Затова ние искахме да благодарим за всички усилия, които спортистите са положили през миналата година, които ще продължат да полагат и през тази толкова важна година, и да им пожелаем да са здрави и силни за олимпиадата", каза Илиев след церемонията.

Премиерът Николай Денков беше сред официалните гости на събитието.

Премиерът Денков: Вие, спортистите, прославяте България!

Премиерът Денков: Вие, спортистите, прославяте България!

"Имате министър, който се грижи за вас"

"Присъствието на премиера е знак, че спортът вече е държавна политика, т.е. ще обръщаме внимание на проблемите на нашите състезатели и атлети, ще се грижим за тях и ще направим така, че да се чувстват подсигурени в тази толкова важна олимпийска година, а и не само . . . надявам се оттук нататък спортът да не върви надолу, а да прави крачка напред, защото ние имаме уникални състезатели, уникални таланти в България, но честно казано, понякога те са оставени в ужасни условия да се подготвят. Това трябва да се промени. Няма да стане изведнъж, но крачка по крачка мисля, че ще се получи", добави Димитър Илиев.

Той коментира и дали се водят разговори за оставането му на поста.

"Всеки ден имам такива разговори, непрекъснато ме питат разни хора. Истината обаче е, че това е въпрос, който не касае мен в момента, т.е. екипът, който решава, са министър-председателят и заместник министър-председателят, така че е прекалено рано и не е на дневен ред да говорим по тази тема. Аз съм сигурен, че политическите лидери трябва да говорят неща, които да се харесват на техните избиратели. За мен дори няма никакво значение кой какво говори. Това, което има значение е всеки ден, когато аз отивам на работа да си казвам "днес трябва да помагаш, трябва да направим нещо добро за спорта, за младежите на България" и това е, което ме мотивира. А вече на приказки се наслушах на всякакви, но трябва да гледаме кой какво върши", заяви министърът.

Илиев каза още, че в момента няма решение по скандала с подкупа във вдигането на тежести.

"Там върви разследване. Това, което правим ние, е да оказваме пълно съдействие на разследващите органи. Надявам се скоро да излезе всичко около този скандал. Това беше едно грозно петно за българския спорт и сега трябва да бъде изчистено. Надявам се повече никога да няма такива неща", завърши Димитър Илиев.