Михаела Стефанова се класира на 23-а позиция в надпреварата на шпага при девойките на Световното първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки в Пловдив.

Стефанова излезе от групите с пет победи и една загуба и влезе директно в елиминациите под №14. В първия си двубой от втората фаза на турнира българката победи София Хевет Дондиш от Мексико с 15:12.

В следващия дуел фехтовачката се наложи и над Сесилия Циезлик от Полша с 15:9. В срещата за място сред най-добрите 16 обаче Стефанова отстъпи пред Хадли Хусисиън от САЩ с 8:15 и така завърши на 23-о място в крайното класиране.

Историческо постижение за женската ни фехтовка

Историческо постижение за женската ни фехтовка

Дамите ни спечелиха златните медали в отборната надпревара в Ташкент

България беше представена в надпреварата от още три състезателки. Александра Сучкова излезе от групите с три победи и три загуби, но във втория кръг на елиминациите загуби от Анаел Доке от Франция с 6:15 и в крайното класиране раздели 102-103-о място с Лара Делич от Хърватия.

Виктория Велиславова и Рая Ягова не успяха да излязат от групите и да намерят място в елиминациите.

При младежите България беше представена от Рахим Рашайда, Алекс Костадинов, Радослав Стойчев и Васил Ивакимов. В конкуренцията на 233-ма състезатели най-добре се представи Рахим Рашайда, който завърши на 80-о място. Фехтовачът излезе от групите с четири победи и две загуби. В първата си среща в елиминациите обаче той отстъпи пред Марко Кута от Финландия.

Алекс Костадинов, Радослав Стойчев и Васил Ивакимов също излязоха от групите, като и тримата регистрираха по две победи и четири загуби.

В елиминациите Костадинов отстъпи пред Алваро Калеха Фернандес от Испания с 14:15 и се класира на 162-о място. Радослав Стойчев се изправи в първия си двубой от втората фаза срещу Яо Ронг от Канада и загуби със 7:15, което му отреди 165-а позиция в крайното класиране. Васил Ивакимов също загуби още първата си среща от елиминациите от Георгий Тиников от Казахскан с 11:15 и завърши турнира на 166-о място.

В събота Световното първенство по фехтовка продължава с индивидуалната надпревара на шпага за кадети и кадетки.