Бюджетът на Министерството на младежта и спорта за 2023-а година е 123 милиона лева. Това съобщи в интервю за БНР министър Весела Лечева. Тя посочи и най-важните промени в програмите на ММС, с които ще бъде обезпечена олимпийската подготовка на спортистите преди Париж 2024, работата на федерациите, както и заплащането на треньорите и специалистите.

"По отношение на програмата за спорт за високи постижения се опитахме да разширим максимално обхвата на състезателите, които да попаднат в обсега на олимпийска подготовка. Освен това дадохме възможност на повече специалисти да бъдат включени по отношение на специализираната подготовка, в целия процес, наречен "олимпийска подготовка". Втората програма е за кадрово осигуряване на българския спорт. Тук вече отдаваме значимото на българския треньор. В последните 10-20 години един от основните проблеми на българския спорт беше липсата на възможност да привлечем най-добрите си специалисти, които отдавна работят в чужбина", каза министър Весела Лечева.

Лечева обърна внимание и на факта, че при финансирането на федерациите се залага нов параграф, който ще касае плащанията им към държавните спортни бази. Тези средства няма да са част от бюджета за спортни дейности.

"Ако дадена федерация получава 1 милион лева, то до момента 30% от тези средства са били за покриване на разходите по използването на спортни съоръжения, което означава, че федерациите занапред ще се възползват от съвсем различна сума по отношение на тяхната дейност. Затова казваме, че ще имаме отделен параграф за наем на спортни обекти и съоръжения", поясни Лечева. А целта на това разграничаване е да има повече средства за другите дейности на федерациите", съобщи тя.