Българската федерация по плувни спортове е необходимо построяването на поне един басейн според изискванията на Международната федерация по плувни спортове (ФИНА). Това съобщи председателят на федерацията Юрий Кюлев на пресконференция в петък.

"Това е основната ни задача. Трябва да имаме поне един модерен басейн, който да отговаря на всички изисквания на ФИНА. Няма значение дали ще е в София, Варна или Бургас, важно е да имаме такъв плувен комплекс. Това ще ни даде възможност да кандидатстваме за европейско първенство по плувни спортове", каза Кюлев.

Той допълни, че федерацията ще опита да създаде партньорски отношения с всички общини, на чиите територии има басейни.

"Най-големият ни проблем е материално-техническото осигуряване. Без база не може да създаваме големи състезатели. Ще опитаме да направим плуването по-атрактивно, за да привлечем интереса към него", каза още Юрий Кюлев.

Генералният секретар на федерацията Таня Богомилова определи като отлично представянето на двамата български плувци на световното първенство в малък басейн в Шанхай, което завърши преди седмица.

Михаил Александров плува на два финала и подобри два национални рекорда, докато Георги Палазов се представи малко под очакванията, но причина за това е загубения му багаж.

До момента само двама плувци са покрили нормативите за участие на европейското първенство в Будапеща от 26 юли до 6 август до този момент, но от федерацията са дали заявки за 7-8 състезатели и очакват още накой да покрие норматива в предстоящите турнири.          

След пресконференцията пред входа на стадион "Васил Левски" бе връчен ключ за нов микробус Пежо Боксер. Дарението за федерацията по плувни спортове е от фирма Wellnesstyle.