Вторият в листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Варна и бивш министър на младежта и спорта Красен Кралев коментира спрения проект за изграждане на физкултурни салони в училищата в страната пред БНР.

"Изключително интересно е да се проследи случаят със съдбата на физкултурните салони, защото той е емблематичен за ефекта на "Промяната" върху българското общество. През 2020 година проведохме обществени поръчки, абсолютно редовни, с които бяха избрани изпълнители за строителството на близо 25 салона в цялата страна, един от които е и този в училище "Найден Геров" във Варна. Разбира се, бяха сключени договори, парите бяха преведени авансово, защото, ако не го бяхме направили, парите трябваше да се върнат в бюджета. За да стартира строителството на салоните трябваше да се проведе поръчка за строителен надзор. На нас времето не ни стигна, защото мандатът на правителството изтече, но подготовката беше извършена преди това от служителите в министерството. При влизането на екипа на служебния министър Андрей Кузманов, всичко това беше спряно. Без абсолютно никакви обяснения - шест месеца тази поръчка не беше проведена", припомни Кралев.

"Накрая забележете - проведоха я, беше избран изпълнител, беше сключен договор с изпълнителя за изпълнение на строителния надзор, но не беше извършено плащане по този договор, което не поражда правни последици за изпълнение. Междувременно срокът за изпълнение на проектите, който министерството беше разписало с изпълнителите, изтече. За забавянето е виновно Министерството на младежта и спорта. Тоест програмата за салоните не се случи заради престъпното бездействие на един служебен и един редовен министър. Защото началото на мандата на Радостин Василев съвпадна и с периода на прекратяване на договорите. Можеше да се удължи срокът на действие на договорите, да се извърши плащане към фирмата за строителен надзор, за да може този процес да стартира и срокът на договорите да бъде удължен с толкова, колкото е забавянето по вина на Министерството на младежта и спорта. Но не беше направено. Сега тече съдебна процедура, която ще изясни кой е крив и кой е прав. Но салони няма. Единственият, който беше построен, защото самата община беше по-бърза, е в село Тополово в Асеновград. Него може да видите. Другият салон, който е абсолютно готов, е този в училище "Найден Геров" във Варна", обясни Красен Кралев.

Бившият министър обясни, че за там са необходими може би 10 хиляди лева за довършване.

"А не че изпълнителят го няма. Той не може да завърши салона, защото няма подпис от страна на министерството, които да приемат обекта. Вие преди време сте интервюирали г-н Иван Даскалов, който е управител на фирмата. Той казва, че една от причините за забавянето е, че на терена за строителство е трябвало да бъдат отстранени част от дърветата, като това отнема около 3 месеца. "Озеленяване" към община Варна да го съгласува, да преценят какви са дървесните видове, да се намери специализиран изпълнител, който да премести тези дървета на подходящо място. След това по време на строителството се сменят две служебни правителства, които по никакъв начин не проявяват интерес към извършването, проследяването и контролирането на този строеж. Изпълнителят е уведомил министерството, но от тяхна страна няма никакъв отговор. А след проведената обществена поръчка изпълнителят е провел множество срещи с представители на Министерството на младежта и спорта. Към днешна дата министерството казва, че такъв обект няма и не може да даде документ за приемане на обекта. Това е причината да няма физкултурен салон. Малко омагьосан кръг се получава", обясни Кралев.

Според него този омагьосан кръг трябва да бъде разсечен от приключването на съдебното дело.

"Целият този хаос създадоха служебните кабинети на Радев и редовният на "Промяната", и то не само в този сектор, но във всички сектори. Това с физкултурните салони е емблематичен пример за тяхното престъпно бездействие. Как може ти да проведеш поръчка и да не платиш за това? Ти забавяш изпълнението на тези проекти и след това казваш - видите ли "ГЕРБ били превели парите напред и затова ги нямало". Не, парите са тук, строителите искат да работят. Причината да не се случат физкултурните салони и до момента или да се случат като този в "Найден Геров", който е абсолютно завършен, но не може да бъде въведен в експлоатация, е само една единствена - в престъпното поведение на служебния министър Андрей Кузманов и след това на неговия наследник Радостин Василев. И тези хора сега ни предлагат пак от същото. Излиза г-жа Стела Николова от листата им, размята там някакви хартии, без да е запозната със случая, прави си клипчета да обяснява за "ефекта ГЕРБ". Да, ефектът на ГЕРБ е строителството, ефектът на "Промяната" е хаоса, спирането на инфраструктурните проекти, които сме започнали и хвърляне на всички сектори и държавата в абсолютен хаос", завърши той.