Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на спорта и младежта на Ислямска република Иран Н.Пр. Масуд Солтанифер подписаха Меморандум за разбирателство в областта на младежта.

Подписването се състоя в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски", където иранският министър бе запознат с историческите успехи на българските спортисти, снима се пред летвата за скок на височина, поставена на 209 см, колкото е световният рекорд на Стефка Костадинова и остави послание в книгата за гости.

Меморандумът включва обмен на делегации по младежки въпроси, сътрудничество по отношение на активни международни организации в областта на младежта, обмен на информация, споделяне на образователен, изследователски, научен и културен опит и организиране на курсове и конгреси, насърчаване на сътрудничеството между младежките организации, подпомагане при провеждането на международни прояви в областта на младежта, които се организират в някоя от двете страни.

Снимка 390341

Източник: ММС

"Дипломатическите отношения между нашите две държави датират от над 120 години, а нашите народи са много близки в исторически и културен план. За това трябва веднага да започнем работа по изпълнение на този меморандум и нашите деца да започнат да общуват активно, което ще бъде гаранция за бъдещето", заяви Кралев.

Преди подписването на меморандума министър Кралев и министър Солтанифер проведоха работна среща в ММС, на която обсъдиха възможностите за засилване на партньорството и в областта на спорта. Между двете държави има подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на физическото възпитание и спорта, който е валиден до 2021 г.

Министър Кралев откри петия турнир по таекуондо за купата на посланика на Република Корея

Министър Кралев откри петия турнир по таекуондо за купата на посланика на Република Корея

Министърът изгледа и елиминациите в турнира „Сабята на Етрополски”

Двамата министри се уговориха за съвместни лагери по спортовете, в които и двете държави имат добри традиции като борба и вдигане на тежести и по-новите олимпийски спортове таекуондо и карате, както и на взаимна помощ в спортовете, в които едната или другата страна има успехи, но са по-слабо развити в другата.

Кралев уведоми госта си за възможностите за подготовка на високопланинската база Белмекен, която е уникална за Европа и на която само за миналата година са се готвили спортисти от над 50 държави. Масуд Солтанифер прояви интерес и към възможностите за подготовка на гребния канал в Пловдив.

След срещата си с министър Кралев и подписването на меморандума делегацията от Ислямска република Иран посети Националната футболна база в Бояна, където се срещна с президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Довечера гостите ще присъстват на футболния мач от Купата на нациите между България и Словения, а утре ще посетят Многофункционалната спортна база "Арена Армеец".

Снимка 390344

Източник: ММС