Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриха новия спортен комплекс „Балкан Арена" в града. Футболното игрище, предназначено за деца, в кв. „Картала" бе изградено за по-малко от половин година със средства на компании от старопрестолния град.

„Надявам се да имаме повече подобни инвестиции. Това, което правим ние в момента по новия Закон за физическото възпитание и спорта, който ще бъде предложен за публично обсъждане през следващата седмица, е да дадем възможност на всички общини да поощряват спортните инвестиции от частни компании. Инвестицията в спорта е с трудна възвръщаемост и сме заложили възможност спортни съоръжения да бъдат разработвани и стопанисвани от инвеститори за период до 30 години. Надяваме се по този начин да се увеличи интереса и да има повече места за спорт за нашите деца", заяви Красен Кралев.

Той отличи Велико Търново като пример за добро сътрудничество между местната власт и бизнеса, от което печели спортът.

Футболният терен за деца е с последно поколение изкуствена настилка, с каквито разполагат стадионите на отбори от „Серия А" в Италия. На него ще могат да се провеждат срещи от Футбол 5, съгласно изискванията на FIFA и UEFA. „Балкан Арена" е с енергоспестяващо осветление, трибуна и съблекални и е подходящ за градски турнири между училищата и детските градини. В близост до игрището ще бъда изградена и площадка с фитнес-уреди на открито.

Лентата на спортния комплекс прерязаха Красен Кралев, Даниел Панов и дарителят Петър Христов. Те дадоха началото на първата футболна среща на новото игрище, ръководена от бившия рефер Камен Алексиев. Предприемачът Петър Христов връчи на кмета Даниел Панов дарителски акт, с който компаниите, изградили модерното съоръжение, го прехвърлят на Община Велико Търново. Инвестицията е в размер на 120 000 лева. Даниел Панов и Красен Кралев връчиха благодарствени грамоти на всички, допринесли за новия спортен комплекс.

„Горд съм, че със задружните усилия на администрацията и бизнеса, децата имат нова придобивка за спорт и здравословен живот. Имаме още едно прекрасно съоръжение, което ще посреща, възпитава, обучава и тренира бъдещите спортни звезди и герои на Велико Търново и България", заяви Даниел Панов. Със съдействието на кмета проектът за терена бе дарен на компаниите, спонсорирали изграждането.

На церемонията по откриването присъстваха също председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, ректорите на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и НВУ „Васил Левски" проф. Христо Бонджолов и бриг. ген. Пламен Богданов, общински съветници и жители на Велико Търново.