360 000 лв. с ДДС е цената на модернизацията и реконструкцията на Националния стадион „Васил Левски", която включва поставянето на нова тревна настилка и нова поливна система.

Това стана ясно по време на инспекцията, която направи министър Красен Кралев на стартиралите ремонтни дейности на обекта.

Изпълнителят на проекта трябва да извърши дейностите по договора за срок до 49 календарни дни от датата на подписването, а договорът за модернизация и реконструкция на тревния терен е подписан на 1 юни 2015 г. Дейностите обхващат и изваждане на отоплителната система, което е много фина процедура.

„В момента Национална спортна база подготвя документацията за обявяване на обществена поръчка за закупуване на ново информационно табло на приблизителна стойност около 430 000 лева очаквана цена. Следващият етап от реконструкцията предвижда запълване на фугите между седалките на стадиона, за да се спрат течовете в залите. За тази цел са предвидени около 100 000 лева. Планира се в следващите години и изграждането на втора козирка над сектор „В", информира министър Красен Кралев по време на инспекцията, на която присъства и Пламен Манолов - изпълнителен директор на НСБ ЕАД.

Новата поливна система ще работи равномерно навсякъде и ще отговаря на най-високите стандарти на УЕФА, а тревната настилка е като тази на „Алианц Арена" в Мюнхен. Лекоатлетическата писта е обезопасена, за да се запази тартанът от унищожаване от техниката. За целта се използват т. нар. "транспортни пана", по които тежката техника влиза на стадиона.

Министър Кралев е категоричен, че стадионът ще бъде готов навреме, за да посрещне мачовете от Европейските клубни турнири по футбол. Съгласно условията на договора изпълнителят е задължен да отстрани за своя сметка некачествено изпълнените и/или пропуснати работи в срок, посочен от възложителя НСБ ЕАД.

„Започнахме първата част от нашата програма за 2015 г., свързана с възстановяване на спортната инфраструктура, с ремонтни дейности върху няколко много големи спортни обекта. Първият е Националният стадион „Васил Левски". Паралелно с това ще започнат процедурите и за зала „Фестивална, зала „София" и за Зимния дворец, заяви министър Кралев. - Засега се подготвят документите за обществените поръчки за тези обекти.

Имаме финансовия ресурс и капацитета максимално бързо да приключим с тези проекти, но тъй като всичко минава през обществени поръчки, които могат да бъдат обжалвани, не можем да се ангажираме с конкретни срокове. Бързаме да пуснем поръчките, за да започнат ремонтите по-бързо".

Спортният министър допълни, че ремонтът в Зимния дворец ще върви поетапно, за да не се прекъсва тренировъчният процес. Той беше категоричен, че няма да бъдат поемани ангажименти за провеждане на състезания, преди да е сигурно, че „Фестивална" и Зимният дворец ще бъдат завършени в поставените срокове.