"Чухме четири тези и четири лъжи. На мен ми се струва, че най-големият проблем на България е, че прекалено дълго време допускаме клеветници като Антон Кутев да стоят в българския политически живот. Не можеш да излезеш на брифинг, да представляваш правителството и да изречеш четири лъжи", заяви пред Нова телевизия бившият спортен министър Красен Кралев.

Според него не може да става дума за раздаване на "милиони по проекти" с бюджет от 2 милиона, като средствата са нараснали само за 2021 година, след като се е видяло, че се постигат успехи.

"Сумата е била 2 милиона в продължение на 4 години, след като се видя, че програмата е изключително успешна и неправителствените организации се справяха блестящо с организирането на десетки срещи, работа на терен със засегнатите групи и реализирането на медийни кампании, се взе решение за 2021 година парите да бъдат увеличен от 2 милиона на 5 милиона лева. Това е знак за добре изпълнена програма", категоричен бе Кралев.

По думите му е нормално една организация да печели няколко пъти, защото има повече опит и подготовка. Бившият спортен министър подчерта, че от 2017 година всички конкурси и проекти са извадени на светло.

"Средствата по програмата са средства за социална дейност, отделени от хазартните оператори, които са отделяни дълги години, много преди 2017 година. Парите са били разпределяни тогава от Министерство на финансите и тъй като тогава решихме, че по-добре ще се справят младежките организации с тази дейност, от 2017 менажирането и е поверено на Министерство на младежта и спорта. От този момент нататък всички конкурси, проекти и програми са извадени на светло. Всички документи са на страницата на ММС", допълни той.

Кралев акцентира, че Петър Коларов участва само в едно сдружение. "Тази атака е срещу федерацията по ММА, но освен нея има много други спортни федерации, които са получавали средства по тази програма и са се справяли много добре с проектите си. Някои са печелили по един път, а други в рамките на четири години може би са печелили по два пъти или по повече пъти, в зависимост от интереса, който са проявили и в зависимост от качеството на документацията, която са подали".

Красен Кралев призна, че една от грешките му е била, че не е направена публична ревизията на това, което е заварено в Министерството на младежта и спорта при встъпването му в длъжност.

"Правителството на Орешарски финансираше "световно първенство по улов на хищна риба" от място. Ние финансирахме световни и европейски първенства по волейбол, художествена гимнастика, гребане - сериозни спортове. Не се занимавахме с източването на средства по начина, по който го направиха при Орешарски с федерацията по шахмат. Даваха статут на измислени европейски купи, за да могат да източат два милиона лева. Тази схема ние я разкрихме, заведохме дела и я дадохме на прокуратурата. Спомняте си, че имаше едни два милиона, които бяха прехвърлени през офшорна компания от шахматната федерация. И сега излиза Антон Кутев и ми обяснява стъкмистики от някакви цифри, които са нереални", заяви още бившият спортен министър.

"Не упреквам Андрей Кузманов за некоректни действия спрямо мен, врагове в спортния свят нямам, федерациите одобряват моите действия като министър", подчерта Кралев.

Кралев: Поклон пред невероятната русенска публика!

Кралев: Поклон пред невероятната русенска публика!

"Ще подкрепим българките и на финала след броени часове! Победа!"