Националните олимпийски комитети (НОК) на България и Япония подписаха договор за сътрудничество във Ванкувър. Церемонията бе във ВИП-залата на Японската къща на игрите в хотел Империал Лендмарк.

Споразумението ще позволи размяна на посещения и лагери на национални и клубни отбори, както и юношески формации на двете страни. Предвижда се сътрудничество в областта на спортната медицина и борбата с допинга, обмен на информация и партньорство в областта на олимпизма.

От българска страна документът бе подписан от председателя на БОК Стефка Костадинова, а от японската Ц от президента на НОК на Япония - Тцунекацу Такеда. На церемонията присъстваха още генералният секретар на БОК Белчо Горанов, шефката на българската мисия във Ванкувър и завеждащ международния отдел на БОК Румяна Динева, вицепрезидентът на НОК на Япония Масато Мизуно, членовете на МОК Чихару Игая и Шинуширо Окано.

Тук бе и шефката на японската мисия на игрите във Ванкувър Сейко Хашимото, която е участвала на 7 Олимпиади - шест в кънки-бягането и една в колоезденето - нещо като японския вариант на българката Евгения Раданова.

"Приемам с изключително задоволство факта, че дългогодишното ни споразумение за сътрудничество прераства в договор между олимпийските комитети на България и Япония. - заяви Костадинова. - Документът, който подписахме ще помогне на двете държави да развиват приятелски връзки в областта на спорта, но и ще съдейства за задълбочаване разбирателството и традиционно добрите взаимоотношения между двата народа."

Тя поздрави домакините на церемонията със спечелените досега 3 медала на игрите и им пожела още успехи във Ванкувър. Президентът на НОК на Япония Такеда запозна присъстващите на церемонията гости и журналисти с новопостроената край Токио супермодерна 7-етажна база за подготовка на състезатели в 14 вида спорт и заяви, че тя е отворена за ползване и от българските спортисти и треньори.

"Договорът, който подписахме днес ще позволи това да стане по-бързо", смята Такеда. Той благодари за помощта, която български специалисти са оказали на художествената гимнастика в страната на Изгряващото слънце.