Колко ще струват Олимпийските игри в Париж през 2024 година и кой ще плати за това? Такова проучване направи агенция "Франс Прес", цитирано от БТА,  което показва твърде много неясни моменти.

Освен организационния бюджет, който се вдига постоянно заради инфлацията и неочакваните разходи, цената на Игрите, които трябваше да бъдат "скромни", остават неясни, както и тези за сигурността.

Тези Олимпийски игри ще струват няколко милиарда евро повече от това, което беше предвидено в началото.

Такава е тенденцията след Олимпийските игри в Токио, които се проведоха с година закъснение и струваха 12 милиарда евро или два пъти повече от предварителните разчети.

За Олимпиадата в Париж разчетите са вече за 8,8 милиарда евро, при положение, че през 2017 година бяха изчислявани на 6,6 милиарда.

Бюджетът на Организационния комитет е базиран на приходите от продажба на билети, от парите от спонсори и от финансовата помощ от Международния олимпийски комитет. Той се увеличи от 4,4 милиарда евро в края на 2022 година с 10% заради инфлацията, като се е вдигнал с 600 милиона евро от 2018 година насам.

От друга страна, компанията, която изгражда олимпийското село - "Солидео", има бюджет от 4,4 милиарда евро, от които 1,71 милиарда са държавни пари.

В крайна сметка сумата от 8,8 милиарда евро няма да покрие всички разходи по Олимпийските игри, изчислява АФП. "Тази сума, която съчетава държавни и частни разходи от различно естество, се базира на условни параметри и не представлява общата сума на реално изхарчените пари", се казва в доклад на Сметната палата във Франция.

Сумата от 8,8 милиарда евро не включва разходите за сигурност. През лятото на 2022 година се смяташе, че за осигуряване на сигурността на зрители и спортисти ще са нужни 419 милиона евро, но тази сума вече не е актуална, тъй като, за да бъдат осигурени полицаи за цяло лято, те трябва да получат и допълнителни премии.

На този етап държавата е предвидила 2,166 милиарда евро за публични разходи за Олимпийските игри. Сметката тепърва ще набъбва, като освен разходите за сигурност, тя ще расте заради допълнителните пари за транспорт, здравеопазване, както и някои данъчни облекчения. Така например компания "Омега", която ще бъде официален партньор на Игрите и ще засича времето, е получила данъчни облекчения в страната в размер на 4 милиона евро.

Според прогноза на президента на Сметната палата Пиер Московиси през януари инвестицията на държавата може да достигне до "около 3 милиарда евро". Но това е само прогноза, тъй като "Палата не е в състояние да предвиди реалната цена на Олимпийските игри, както и цялото им влияние върху публичните финанси". "Една част от разходите ще стане известна едва след провеждането на събитието".

Държавата предвиди наскоро и разход от няколко милиона за нова антидопингова лаборатория, която се оправда с факта, че след Олимпийските игри Франция ще продължи да ползва тази лаборатория по най-високи стандарти.