Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов уважи ежегодния спортен празник „Бързи, силни, сръчни" на столичното 90-то СОУ „Хосе де Сан Мартин" в Люлин.

Освен специален гост на безупречно организирания проект на училището, Каменов бе и председател на престижното жури на проведеното състезание, като компания в това му амплоа му правеха кметът на район Люлин - Милко Младенов и директорът на 90-то СОУ Емилия Иванова. Сред официалните гости на събитието бяха още директорите на местните ОДЗ, представители на Посолството на Република Аржентина в България, на Фондация „Каузи" - партньор на учебното заведение и др.

Надпреварата между малките представители на детските градини от района (20-то, 22-ро, 31-во и 35-то ОДЗ) и специално селектиран отбор на домакините, включваше различни дисциплини, в които малчуганите трябваше да демонстрират характер, бързина, гъвкавост и преди всичко добро настроение, като за постановката на упражненията се бяха погрижили отбрани кадри на НСА, както и част от учителския и организационен колектив на самото училище-домакин.

Сред най-любопитните епизоди от надпреварата беше финалният, в който част от официалните гости, включително и многоуважаемото жури, се включиха буквално на високи обороти в действието. Всеки от тях зае стартовото си място на пистата и получи възможността да подпомогне малчуганите по трасето, придружавайки ги до финала. Комбинацията от притеснен от официалния си дрескод и насочените към него камери възрастен и ентусиазираното, нетърпеливо да стигне първо до финала дете, хванало ръката му, определено повдигна допълнително и без това доброто настроение и позитивен тон на събитието.

Излъчването на краен победител бе сред акцентите от деня, доставили най-голямо удоволствие на децата, тъй като зам.-министър Каменов обяви, че всички отбори получават не по 9 (предложената максимална оценка), а по 99 точки за участието, старанието и уменията си, демонстрирани в обновения физкултурен салон на учебното заведение.

„Всички получавате по 99 точки за това, което показахте днес. Всички сте победители. Продължавайте да спортувате!", призова Каменов, който в последствие награди усмихнатите до краен предел свои подрастващи респонденти.

Освен демонстрацията на завидни физически умения във физкултурния салон, децата от участващите детски градини, както и групата невръстни спортисти на 90-то училище, имаха възможността да се включат в открит урок по таекуон-до, изнесен им от специализиран инструктор в този спорт, който освен всичко останало е и бивш кадър на 90-то СОУ. Именно той бе похвален от редколегията на учебното заведение за факта, че със собствени способи и средства, без да коства нищо на училището, е превърнал едно от свободните пространства в сградата в таекуон-до клуб, в който тренират над 40 деца.

„Неговите усилия и старание са достойни за уважение. Направил е от нищо-нещо, като залата изглежда в чудесно състояние", заяви зам.-директорът на 90-то СОУ - Зоя Първанова.

Освен всичко останало, училището е партньор в "Младежки кариерен център" (още Младежки информационно-консултативен център) - проект на Фондация "Каузи". Самият център заема няколко помещения в сградата на училището, а основната му цел е да насочва децата в избора им на евентуална бъдеща професия, да подпомага развитието им, а защо не и формирането на тяхната ценностна система.

Всички деца (а и някои по-смели родители) завършиха участието си в празника със свободно катерене на мобилна стена, разположена в училищния двор, като разбира се бяха подкрепени от екип от професионални инструктори.

Инициативата днес бе подкрепена от Столична община (район Люлин), Фондация „Каузи", Topsport.bg, БНТ2 и редица спортни организации и клубове.

Още по темата:

- Емилия Иванова: Ще се радвам, ако повече училища последват примера ни