Ивет Горанова и Стойка Кръстева вече се точат за спортист №1 на България, макар че стартът на анкетата все още не е даден. И двете на олимпийските игри в Токио постигнаха най-големия си връх в кариерата, като ликуваха с титли съответно в каратето и бокса.

"Аз съм единствена от олимпийските медалистки, която успя да задържи формата си и след игрите, спечелих медал и от световно първенство - каза Ивет пред "спортал". - Не искам да омаловажавам труда на нито един от другите спортисти, знам и те през какво са минали, но се надявам да стана "Спортист на годината". Мисля, че го заслужавам. За мен това ще бъде голям успех и признание."

Ивет Горанова: Щастлива съм, че всички оценяват труда ми

Ивет Горанова: Щастлива съм, че всички оценяват труда ми

Днес каратистите ни бяха наградени

Ден по-рано същото желание изрази и Стойка Кръстева. "Иска ми се да стана "Спортист на годината" - заяви шампионката, която прекрати кариера след Токио 2020 и се впусна в ново предизвикателство - треньорската работа. - Бих искала да завърша състезателния си път по този начин, защото всеки спортист мечтае за тази награда."

Стойка Кръстева: Спирам със спорта, решението ми е окончателно!

Стойка Кръстева: Спирам със спорта, решението ми е окончателно!

Ето какво каза тя

Има вероятност Ивет да остане и единствената ни в историята олимпийска шампионка, след като каратето не попадна в програмата на следващите игри Париж 2024. А спортовете за Лос Анджелис 2028 ще бъдат прецизирани през 2023-а. Статутът на бокса, щангите и модерния петобой също е несигурен за олимпиадата след 7 г., заради неуредици в самите спортове. Участието им в Лос Анджелис ще бъде гледано от МОК след 2 години.