Националният отбор на Италия по ръгби пренаписа историята, като постигна първа победа срещу един от колосите от южното полукълбо - Южна Африка. „Скуадра Адзура" спечели с 20-18 приятелската среща играна във Флоренция.

Италия никога досега не беше постигала успех срещу Нова Зеландия, Австралия или Южна Африка. Отборът е възроден откакто се оглавява от 46-годишния ирландец Конър О'Шии. Италианците са 13-ти в световната ранглиста. Девет места по-надолу от африканците.

Капитанът Сержио Парисе каза, че това е най-важната победа в историята на италианското ръгби.

Брайън Хабана отбеляза есе в самото начало на мача, но грешка на гостите веднага след подновяване на играта позволи на родения в Южна Африка Андриес ван Шалквийк да върне есето.

Въпреки загубата миналата седмица от Нова Зеландия с 10-68 „адзурите" не се огънаха дори и когато Дамиан де Аленде отбеляза второ есе за Южна Африка.

Джиованбатиста Вендити изравни, преди Карло Кана от наказателен удар да изведе домакините напред в резултата. Победата можеше да бъде и по-убедителна, но съдията отмени есе в последните секунди за неудовлетворение на полудялата публика.

Южна Африка за втори път губи от отбор, който на теория превъзхожда значително. Предишният път беше по време на световната купа през 2015-а от Япония.