Голям спортен празник пред НДК ще отбележи тази събота финалния уикенд от Европейската седмица на спорта.

Гвоздеят в програмата ще бъде фестивалът НДК 360 - Европейска вечер на спорта, включващ скоростно бегово изкачване по стълбите на сградата, ориентиране из коридорите и помещенията и скоростно фасадно изкачване на НДК.

Всички тези състезания ще бъдат придружени с много активности, демонстрации в над 10 вида спорт на специално изградени сетове, издигане на топловъздушен балон с възможност на него да се качат хора със специални потребности, забавни игри и викторини.

Празникът НДК 360 - Европейска вечер на спорта ще започне в 17 ч. и ще завърши около 21 ч.

"За първи път организираме подобна проява в една от емблематичните сгради и зони на столицата. Желанието ни е този празник да се утвърди като традиционен. НДК не е най-високата и най-голямата сграда на града, но е сред най-разпознаваемите - един от символите на българската столица. Фестивалът е част от инициатива София - Европейска столица на спорта, с което Столична община продължава да предлага нови и нови възможности за активен и здравословен начин на живот. Тази проява става факт след обединените усилия на институциите - общината, съвместно с Министерството на младежта и спорта, НДК, Национална спортна академия и Българска федерация ориентиране," заяви на пресконференция днес Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация "София - Европейска столица на спорта".

Неговите думи бяха подкрепени от изказването на доц. Стоян Андонов - зам.-министър на младежта и спорта. "В спорта си заслужа да се инвестира, защото той е здраве и настроение. Каним хората на специалните сетове край НДК, където отделните спортове ще направят демонстрации и ще има открити уроци," каза още Андонов.

"С НДК 360 обединяваме спорта и културата. Всичко започна от една идея преди три месеца покрай презентацията на филма за инициативата "Един ден на Витоша" и ето че сега тази идея е на път да се реализира този уикенд. НДК мястото от където започва пътят към Витоша, тъй че продължаването на благотворителната кауза е съвсем естествено," каза Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

Събитието е част от ежегодната "Европейска вечер на спорта". Организатори са Столична община, Фондация "София - Европейска столица на спорта", НДК, НСА "Васил Левски" и Българска федерация по ориентиране с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

 

Зам.-министър Андонов откри спортен празник в Дупница, част от инициативата Европейска седмица на спорта #BeActive

Зам.-министър Андонов откри спортен празник в Дупница, част от инициативата Европейска седмица на спорта #BeActive

Проведе се открит час по физическо възпитание и спорт, в който се включиха над 100 деца