Филаделфия за първи път спечели най-голямото събитие в американския спорт - Супербоул. В 52-о издание новите шампиони победиха фаворита Ню Инглънд с 41-33. Това е вторият по-резултатност финал в историята. Мачът се игра в Минеаполис.

Същите два отбора се срещнаха преди 13 години, но тогава титлата спечели Ню Инглънд. Ник Фоулис беше избран за МВП.

Джейк Елиът вкара първите точки в мача с "фийлдгол", но Стивън Гостовски изравни с изстрел от 26 ярда. Първата четвърт завърши при резултат 9-3 за победителите.

Секунди преди почивката Ник Фоулс улови пас на Трей Бъртън и Филадефия поведе с 22-12. Видеоповторението потвърди, че не е имало неправилно подреждане на "орлите", нещо за което от Ню Инглънд протестираха.

По време на почивката Джъстин Тимбърлейк направи шоу, което не беше високо оценено от публиката.

Роб Гронковски влезе за Ню Инглънд след почивката. Той направи тъчдаун и още един на Крис Хоугън направиха разликата само 3 точки преди последната четвърт - 29-26 за Филаделфия.

Гронковски показа, защо е страшилище за защитите и изведе "патриотите" напред след нов тъчдаун с 33-32 девет минути преди края. За тяхно съжаление това бяха последните им точки в мача.

Филаделфия натисна здраво и допусна противника да игра още само 73 секунди с топката. Зак Ърц отбеляза решителния тъчдаун 2:21 минути преди финалната сирена. До края имаше време и за един "фийдгол" отбелязан от Елиът.

Ню Инглънд игра за десети път на финал и вече има 5 титли и 5 загубени Супербоула. Филаделфия успя да грабне трофея при третия си опит след загуби през 1981 и 2005 година.

Снимка 338232

Източник: GettyImages