Най-силният български щангист в последните години Божидар Андреев стана европейски шампион в категория до 81 килограма на първенство на Стария континент по вдигане на тежести за младежи до 23 години.

Божидар Андреев: Мечтите са ми само едни – да стана световен и олимпийски шампион!

Божидар Андреев: Мечтите са ми само едни – да стана световен и олимпийски шампион!

Той е един от едва четиримата наши състезатели с медали и от световното, и от европейското първенство в олимпийски спорт през тази година

На шампионата, който се провежда в румънската столица Букурещ, сливналията доминираше тотално и взе и трите златни медали - в двубоя, в изхвърлянето и в изтласкването.

Сумарният му резултатът му в двубоя е 361 килограма (163 килограма в изхвърлянето + 198 в изтласкването). На второ място остана Антонио Пицолато (Италия) с двубой от 354 килограма, който грабна сребро и в изхвърлянето със 161 килограма.

Бронзът замина за Русия. Вячеслав Яркин го завоюва с 351 килограма. Той стана "сребърен" в изтласкването със 194 килограма.

22-годишният Божидар Андреев е шампион от Младежките олимпийски игри в Нанкин, Китай, в категория до 69 килограма. На световното първенство по вдигане на тежести през 2018 година завърши на девето място. През април тази година той стана европейски шампион за мъже в категория до 73 килограма. През септември в Патая, Тайланд Божидар взе бронз на Световно първенство за мъже.