Изпълнена с оптимизъм отпътува българската делегация за Лозана, където в четвъртък президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох ще оповести градовете кандидати, преминаващи във втория тур от надпреварата за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2014 година.

Групата е оглавявана от председателите на БОК Стефка Костадинова и на ДАМС Весела Лечева, кмета на столицата Бойко Борисов и председателя на Държавната агенция по туризъм Марио Ал Джебури.

Подкрепа на кандидатурата ни ще окажат и четирима български спортисти олимпийски посланици на София 2014 - световните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки, спортистката с най-много медали от зимни олимпиади Евгения Раданова и най-добрият ни алпиец за всички времена Петър Попангелов.

Макар да не е част от делегацията, за швейцарския град замина и съпредседателят на комитета по кандидатурата и заместник-председател на БОК Светла Оцетова.

Отпътуващите изказаха увереност и оптимизъм по отношение на успеха на начинанието.

Председателят на ДАМС Весела Лечева заяви, че българските спортисти са доказали, че могат да се съревновават с най-добрите и да побеждават.

"София е достоен кандидат и може да успее. Отиваме като добър колектив - олимпийски, световни и европейски шампиони, и се надявам да продължим напред", изказа се кметът Бойко Борисов.

Той допълни, че в случай на благоприятна развръзка за страната ни в четвъртък ще трябва спешно да се приеме закон за Зимната олимпиада, тъй като само на базата на подобна гаранция ще е сигурно, че който и да е следващият кмет или премиер ще продължи да работи усърдно и да изпълнява поетите ангажименти.

Според Евгения Раданова пък спечелването на домакинството ще бъде голям стимул за развитие на зимните ни спортове.

"С такива жени начело на родния спорт, няма как от МОК да ни откажат. Смятам, че ще продължим напред", каза със самочувствие световната ни шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова.

Партньорът й на леда и в живота Максим Стависки обобщи, че в най-трудните моменти българите се мобилизират и доказват, че могат да побеждават.

Весела Лечева и Бойко Борисов изразиха мнение, че скандалът около Симеон Сакскобургготски няма да повлияе на мнението на членовете на Изпълкома на МОК, които ще определят градовете, преминаващи в следващата фаза.
    
В четвъртък точно в 14.00 часа българско време президентът на МОК Жак Рох ще обяви имената на градовете, продължаващи борбата за домакинство на ЗОИ 2014.