Националният отбор на България спечели третото място на световното първенство по риболов на хищници, което се проведе в Девин. На река Въча под яз. "Цанков камък" 60-те състезатели от 15 национални отбора уловиха общо 5984 пъстърви за двата кръга в събота и неделя. Шампиони станаха националите на Украйна, а второто място заеха риболовците от Италия. В индивидуалното класиране нашият Георги Гетов е втори, след украинеца Назарий Боженко и пред румънеца Роберто Де Бортоли. Извън призовата тройка останаха руснаците, макар че до последно бяха в играта за разпределението на медалите.

"Рядко може да се види толкова оспорван шампионат. Поздравявам българските организатори и всички отбори", заяви президентът на световната федерация по спортен риболов ФИПС Клаудио Матеоли.

Световното действително премина при главозамайващи обрати във временното класиране, което се изчисляваше на всеки 45 минути. Българи, украинци, италианци и руснаци водеха люта битка за място в тройката. Чехът Михал Чепелак постави нов световен рекорд, той улови 57 пъстърви във Въча само за 45 минути, подобрявайки досегашното най-добро постижение на руснака Артьом Мишин от шампионата в Босна през 2018 г.

Снимка 544844

По регламент се ловеше само с изкуствени примамки - блесни, воблери и силикони, като последните бяха най-резултатни. Пъстървите се ловяха в бясно темпо във всички сектори, а след отчитането им състезателите ги пускаха обратно във водата.

Съставът на България (Георги Гетов, Тодор Костадинов, Стефан Йорданов, Петър Лаков) показа много висока класа в изключително силната конкуренция. Нашите завършиха световното първенство с точно 500 уловени пъстърви. За българският тим това е трети подобен успех след бронзовите медали през 2008 и 2009 г., а второто място на Георги Гетов е без прецедент в историята на спортния ни риболов.

"Поздравявам момчетата, справиха се отлично. Благодаря на Съюза на ловците и риболовците, както и на община Девин и лично на кмета Здравко Иванов, за огромната помощ в организирането на световното първенство", заяви президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

Награждаването на шампионите и техните подгласници стана на официална церемония в центъра на Девин. Вицепрезидентът на ФИПС Игор Чиняков и кметът Здравко Иванов връчиха отличията на победителите.

Българите втори на световното по риболов на пъстърва

Българите втори на световното по риболов на пъстърва

Във финала бяха уловини общо 3463 пъстърви, което е и рекорд за турнирите досега.