На свое заседание в Турция комитетът за определяне на домакин на шампионата за Световната купа по парапланеризъм за 2008 година избра България. Шампионатът ще се състои в Сопот на терена на Европейския център за екстремни спортове.

Организатор е клуб "Шамбала" с подкрепата на община Сопот и клубовете по парапланеризъм - колективни членове на Българския национален аероклуб. България става за втори път домакин на състезание по парапланеризъм от такъв ранг.

През юли в Сопот бе проведен предварителен кръг от шампионата, който премина при добра организация и получи висока оценка от международните наблюдатели.

В шампионата ще участват наред с български и най-добрите пилоти на парапланери от световната ранглиста - от Европа, САЩ, Латинска Америка, Япония, Южна Корея и други.

За пръв път в историята на Световната купа организаторът осигурява безплатно настаняване на участниците в хотели, безплатни развлекателни мероприятия и фонд от награди за призовите места на обща стойност 15 000 евро.

Районът на Сопот е известен като едно от най-подходящите места за високи постижения при полети с парапланери благодарение на непосредствената близост на върховете на Стара планина и наличността на лифт, с който пилотите и екипировката им се транспортират до височина почти 900 метра над града - стартът е на надморска височина 1440 метра.