Министърът на младежта и спорта Весела Лечева проведе среща с държавния секретар на спорта на Унгария д-р Адам Шмидт в Будапеща. Двамата постигнаха съгласие да бъде подписан меморандум в областта на спорта. Това ще стане по време на посещение на Адам Шмидт в София, като дотогава екипите ще работят по конкретни предложения.

Лечева и Шмидт разговаряха повече от час за начина на финансиране на българския и унгарския спорт, развитието на инфраструктурата, критериите, по които се оценява развитието на спорта в страната.

Министър Лечева награди медалистите от европейските първенства по бокс и джудо

Министър Лечева награди медалистите от европейските първенства по бокс и джудо

"Доказахте, че България има своите добри школи в бокса и джудото"

Шмидт разказа пред българската делегация, че в Унгария учениците имат всеки ден по един час физическо възпитание. Държавата е определила и ясни критерии, по които се оценяват успехите на всяка една федерация, като се взима предвид и социалната роля.

"Унгария има сериозни традиции и успехи в спортове като плуването, кану-каяка и много други и ще ни е полезно да споделим опит", подчерта Весела Лечева. Колегата й Адам Шмидт също е уверен, че сътрудничеството между двете държави ще доведе до конкретни резултати.

Държавният секретар по спорта Адам Шмидт подари на министър Весела Лечева символичен подарък-щафета, с която догодина атлетите ще бягат на поредното голямо първенство, на което Будапеща е домакин - Световното първенство по лека атлетика.

Втората среща на министър Лечева и придружаващата я делегация беше с генералния секретар на Унгарския олимпийски комитет Ласло Фабиан, спортния директор Чаба Барта и олимпийския шампион и световен рекордьор по плуване и член на МОК Даниел Гюрта.

Обсъдена беше ролята на олимпийския комитет при олимпийската подготовка, като домакините разказаха, че провеждат срещи с федерациите на всеки шест месеца, за да проверят тяхната готовност за предстоящите състезания. Унгарският олимпийски комитет участва активно и в стратегиите за построяването и експлоатацията на нови обекти, които са необходими на спорта на национално и международно ниво.

Будапеща не се е отказала от плановете си да кандидатства за домакинство на летни олимпийски игри, като разполага с близо 90% от необходимите съоръжения.

Вчера министър Лечева посети модерните спортни обекти, построени в последните години в унгарската столица - тренировъчната база на националния отбор по футбол, националния стадион "Пушкаш Арена", плувния център "Дуна Арена".

Весела Лечева коментира залата на стадион "Раковски"

Весела Лечева коментира залата на стадион "Раковски"

Вижте подробности