Новата многофункционална "Арена Бургас" беше открита официално днес. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, министърът на младежта и спорта Весела Лечева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, областният управител Мария Нейкова и кметът Димитър Николов.

Те поздравиха гражданите на Бургас и всички спортни фенове преди мача от полуфиналите на баскетболния шампионат между "Черноморец" и "Рилски спортист". Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков връчи на министър Весела Лечева Акт 16 и съобщи, че залата вече има разрешение за експлоатация.

Снимка 618796

Източник: ММС

Президентът Радев поздрави бургазлии, отчете усилията на предишните правителства, както и упоритостта на министър Лечева строежът да приключи и залата да може да приема спортни и културни събития.

"Приключи едно дълго чакане, изпълнено с големи надежди. Днес България и Бургас имат едно модерно спортно съоръжение, в което да бъдат организирани най-големите и вълнуващи спортни събития. Тази зала имаше много трудно начало. Минахме през много предизвикателства, но любовта към спорта ни накара да обединим усилия, така че "Арена Бургас" да бъде открита днес. Сигурна съм, че тук ще се радваме на изявите на много български шампиони. Благодаря на президента Румен Радев за това, че отдели време за това събитие. За това, че бяхме на 100-годишния юбилей на Българския олимпийски комитет. За това, че даде възможност на всички спортни организации да се запознаят с възможностите за финансиране на техните спортни проекти", каза министър Лечева.

Кметът Димитър Николов съобщи, че от днес бургазлии имат модерно съоръжение, което е важна придобивка не само за града, но и за българския спорт.

Снимка 618798

Източник: ММС

Строежът на залата започна през 2014-а година. Сега тя е с капацитет от 5200 места, както и 2000 допълнителни седалки на подвижните трибуни. "Арена Бургас" може да побере до 15 хиляди души благодарение на голямата си площ. Покривната конструкция тежи 1200 тона и може да издържи до 300 тона допълнително оборудване за осветление и озвучаване. Височината от 35 метра позволява в нея да бъдат организирани мащабни събития с големи сцени. Теренът в голямата зала е с бетонна основа, върху която могат да се изграждат всякакви настилки - за лека атлетика, баскетбол, волейбол, тенис, гимнастика, борба, бокс и други. Предимство са предвидените в комплекса складове, в които се съхранява и цялото оборудване. Освен основната зала в комплекса има още три зали, триетажен паркинг, както и множество по-малки помещения.

Вход свободен за откриването на "Арена Бургас" в четвъртък

Вход свободен за откриването на "Арена Бургас" в четвъртък

Залата е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания, позволяващи домакинството на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито