В приятна обстановка, стабилно медийно присъствие и с подкрепата на мобилния оператор vivatel се проведе в сряда дългоочакваната пресконференция, на която световните ни шампиони Албена Денкова и Максим Стависки обявиха публично бъдещите си професионални планове.

"Решихме да се пробваме още една година. Имаме сили и желание. Да видим дали ще се получи", пръв наруши напрегнатото мълчание с развълнуван глас Максим. Неразделната му половинка Албена допълни, че колебанието относно бъдещите намерения на двойката ги е тормозило  в продължение на два месеца.

Да не погледнат вече кънките, или да продължат да се състезават, е звучала почти по шекспировски дилемата на фигуристите ни.

Везните в полза на положителния отговор са наклонили уверените във възможностите им треньори и всички хора, които са подкрепяли Албена и Максим още от времето на 19-ото им място на Световния шампионат през 1997 година.

В тясна връзка с професионалните им планове е и отлагането на намеренията в личен аспект с една година. Подготовката на леда бе поставена над всичко за пореден път.


"Тренираме усилено. Ще се постараем да задържим успехите си, а може би дори да добавим към витрината си липсващата ни европейска титла", не скри амбициите си Албена.

Двамата бяха категорични, че ще запазят същия треньорски екип и единственото ново попълнение при подготовката им ще е евентуалният нов хореограф.

Наставниците им Наталия Линичук и Генади Карпоносов пък са уверени, че фигуристите ни имат сили да продължат да печелят трофеи не само през предстоящия сезон, но дори още цели четири години.

Двойката планира да започне подготовката си в САЩ най-късно в началото на следващата седмица.

Забавянето в предварителната им програма се дължи на многото им ангажименти, един от най-важните сред които е посланичеството им в подкрепа на кандидатурата на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 година.

Денкова и Стависки бяха категорични, че ще направят каквото зависи от тях, за да помогнат на страната ни да продължи в следващия кръг.

Олимпийските ни посланици ще са едни от участниците в заседанието на Изпълкома на МОК в Лозана.

"На нас ни трябваха близо десет години за световната титла. На България също й коства време и усилия да спечели домакинството, но страната ни има шанс и условия да реализира Олимпиадата", прогнозираха оптимистично двамата.

Максим пък бе категоричен, че пред дилемата Сочи или София да продължи, той застава твърдо зад нашата столица.

Броени минути след пресконференцията те се запътиха директно към летището, за да докажат на практика желанието си да са полезни.

В четвъртък от 14,00 до 15,00 часа БНТ ще предаде пряко от Лозана пресконференцията на президента на МОК Жак Рох, на която той ще обяви кои от 7-те града кандидати - София, Алмати (Казахстан), Боржоми (Грузия), Хака (Испания), Пьонгчанг (Корея), Залцбург (Австрия) и Сочи (Русия)- остават в борбата за домакинство на Олимпийските игри през 2014 година.