На откриването на Европейското първенство по гребане в Пловдив присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, президентът на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс и председателят на Българската федерация по кану-каяк Васил Мирчев.

5-годишната дъщеря на двукратния сребърен медалист от Олимпийските игри в Сидни Петър Мерков - Анджелика-Гая изненада гостите с уникалното си изпълнение на песента "Извор вода", заедно с формация за автентичен фолклор "Куклици".

"Усилията на държавата, общината и Българската федерация по кану-каяк превърнаха Пловдив в един от световните центрове на гребните спортове. Тук е елитът на европейския кану-каяк, като имаме и 6 лодки - олимпийски шампиони от Игрите в Рио де Жанейро. Много от Вас са идвали и друг път в Пловдив и знаят, че се справяме отлично с организирането на подобни състезания. Искрено се надявам, че тези, които сте тук за първи път ще запазите България и Пловдив в сърцето си и ще се връщате с голямо желание", заяви Кралев и пожела успех на 13-те българи, разпределени в 10 лодки, които ще участват в първенството.

Общо 780 състезатели, представители на 36 държави пристигнаха за Европейския шампионат в Пловдив. 78 пък са спортистите с увреждания.

Министър Кралев: Пловдив се превърна в световен център на гребните спортове

Министър Кралев: Пловдив се превърна в световен център на гребните спортове

"Гордеем се с успехите си в кану-каяка"

Първенството бе открито от президента на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс, който похвали Българската федерация за свършената работа и благодари на Министерството на младежта и спорта за оказаната финансова подкрепа. ММС финансира шампионата с 400 000 лв. Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков приветства чуждестранните гости с "добре дошли" и изтъкна, че от града са тръгнали много призьори от Олимпийски игри и шампиони на Европа и света.

Председателят на Българската федерация по кану-каяк Васил Мирчев благодари на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив за подкрепата, която централата е получила при организирането на първенството.

Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану приключва в неделя. От 19 до 23 юли пък Пловдив е домакин на Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 години.