Топсъстезателят по карате Пламен Стоянов, десетокласник в местната Природо-математическа гимназия, бе избран за спортист №1 на Ловеч за 2018 г. 16-годишният възпитаник на Спортен клуб "Киокушин" стана републикански шампион по карате шинкиокушин за кадети в категория до 50 кг. и спечели бронзов медал от Европейското първенство за кадети в Будапеща.

На тържествена церемония той получи от кмета Корнелия Маринова статуетката "Олимпийски надежди", почетна грамота и картината "Крепоста Хисаря" на Антония Ангелова. Подгласници на младия каратека станаха националният шампион по джу-джицу Пламен Богданов (победител в класацията в предишните две години) и капитанът на ХК "Осъм" Виктор Симеонов.

Кметът връчи и наградата "Треньор на годината", която за втора поредна година заслужи Христо Кадийски - наставник по джу-джицу в СК "Вароша". Той получи статуетка, почетна грамота и картината "Пейзаж" на ловешкия художник Иван Василев. Ежегодните награди на най-добрите спортисти и треньори бяха връчени на стилно тържество, състояло се в камерната зала на Ловчанско читалище "Наука 1870 г". Те са резултат от традиционната анкета за излъчване на идеалната десетка на ловешкия спорт, която се проведе за 25-и пореден път след възстановяването й през 1994 г.

Всички състезатели и треньори, намерили място в класациите, получиха статуетки с богинята на победата Нике и почетни грамоти. Четирима млади спортисти пък бяха наградени с почетни грамоти и сувенири за постигнати високи резултати през 2018 г. и за приноса им за издигане спортния престиж на Ловеч. Това са състезателите на ХК "Осъм" и юношеския национален отбор по хандбал Преслав Станчев и Мартин Ангелов, бронзовият медалист от държавните шампионати по борба (класически стил) за момчета Антони Въчеви републиканският шампион по планинско бягане за момчета Константин К. Василев.

Олимпийските шампиони Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечелиха анкета за "Спортист до 18 години"

Олимпийските шампиони Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечелиха анкета за "Спортист до 18 години"

Ивет Горанова и Александра Начева допълниха челната тройка

Ето как изглежда призовата десетка, в която доминират млади таланти:

  1. Пламен Стоянов (карате) - 51 точки

Изминалата 2018 г. бе много силна за младия боец - донесе му както поредна титла у нас, така и пробив в европейския елит. Той триумфира като републикански шампион по карате шинкиокушин за кадети в кат. до 50 кг. Наред с това спечели бронзов медал от европейското първенство за кадети, състояло се в Будапеща. Към тези успехи трябва да добавим второ място на международния турнир "Черно море". Негов треньор е сенпай Димитър Магеранов.

  1. Пламен Богданов (джу-джицу) - 47 точки

Топсъстезателят на ловешкия СК "Вароша" стана държавен шампион за четвърти пореден път. Спечели безапелационна победа и на традиционния международен турнир по бразилско джу-джицу "Montana Open", а в добавка се окичи и със сребърен медал на турнира "Национална купа "Св. Архангел Михаил" в Смолян. Негов треньор е Христо Кадийски.

  1. Виктор Симеонов (хандбал) - 46 точки

Неизменна част от елита на българския хандбал в последните 15 години, понастоящем той е капитан на представителния отбор на ХК "Осъм" и голмайстор №1 на националния шампионат. Неотдавна беше награден за приноса му към родния хандбал по случай 60- годишнината на Българската федерация по този спорт.

През 2018-а заедно със съотборниците си от тима на "Осъм" се класира на пето място в първенството на "А" РХГ при мъжете, както и на пето място в турнира за Купата на България. На държавното първенство по плажен хандбал Виктор и компания спечелиха сребърните медали. Национален състезател, беше избран и сред 10-те най-добри хандбалисти на България.

  1. Георги Гергов (лека атлетика) - 39 точки

През 2018г. състезателят на СК "Стратешатлетик" спечели бронзов медал от балканския шампионат по планинско бягане за мъже, а с националния отбор се класира на второ място в отборната надпревара. 21-годишният студент имаше успешно участие и в балканския шампионат по крос за младежи, в който даде ценен принос за спечелването на третото място в отборното класиране. Представи България и на европейското първенство по планинско бягане. От националните шампионати през годината пък спечели 3 медала: сребърен от шампионата по планинско бягане за мъже, бронзов от националния шампионат по лека атлетика в бягането на 1500 метра при мъжете и бронзово отличие от националния шампионат по крос за младежи до 23 години. Подготвя се под ръководството на треньора Константин Василев.

5-6. Мая Недялкова (лека атлетика) - 35 точки

През изминалата година 28-годишната състезателка на СК "СтратешАтлетик" спечели най-престижното отличие за ловешкия клуб, като се класира на второ място на балканското първенство по планинско бягане за жени, респективно с националния отбор на България на първо място в отборното класиране по нации. Отличното й представяне се допълва от още две постижения - Мая триумфира като национална шампионка по планинско бягане на дълга дистанция и спечели сребърен медал в класическата дистанция. В ловешкия клуб неин треньор е Константин Василев.

5-6. Радостин Василев (борба) - 35 точки

През изминалата година 11-годишният талант триумфира като победител в кат. до 73 кг. на международния турнир за момчета в памет на Атанас Комшев в Карнобат. Спечели безапелационно първи места на републиканските турнири в Български извор и Кирчево. И още: бронзов медал в кат. до 66 кг. от ДЛОШ за деца в Самоков, второ място на международния турнир "Иван Петков" във Враца и трето на 12-ия международен турнир "Стоян Николов" в гр. Златица. Имаше силни изяви и в плажната борба, като стана победител в кат. до 55 кг. на 7-ия международен турнир в Шкорпиловци.

  1. Любомир Владимиров (борба) - 33 точки

През изминалата 2018-а 18-годишният състезател на СК "Борба"-Ловеч спечели бронзов медал в категория до 55 кг. от ДЛОШ за мъже. Класира се трети в същата категория и на Държавното лично първенство за юноши в Бургас. Демонстрира майсторството си и на традиционния турнир по плажна борба в Шкорпиловци, където извоюва бронзов медал при мъжете и сребърно отличие при юношите в кат. до 65 кг. Истински боец с голямо спортно сърце.

  1. Виктория Пейкова (авиомоделизъм) - 30 точки

13-годишната представителка на "Модел клуб - Ловеч" спечели няколко състезания, валидни за Световната купа: Купа "Македония", "Купа Прилеп" и Купа "Истанбул" (първи места при юношите в клас F1А и втори места при мъжете в клас F1Н). Като резултат от серията си успешни изяви през годината се нареди на 7-о място в генералното класиране за Световната купа при юношите. За трета поредна година е на челно място в европейската ранглиста "F1H EURO CHALLENGE". В добавка има и две титли от националните шампионати - за юноши клас F1А (свободнолетящи планери) и за деца в клас F1H (свободнолетящи планери). Възпитаничка на треньора и ръководител Генко Петров.

  1. Константин Г. Василев (лека атлетика и ориентиране) - 28 точки

След като година по-рано стана национален шампион по планинско бягане на дълга дистанция, през 2018-а той успешно защити титлата си в дисциплината. 42-тодишният състезател на СК "Стратешатлетик" пробяга дистанцията от 30 км. за 2.51.52 ч., подобрявайки времето си от предишната година с повече от 3 минути. С националния отбор пък представи България на световно, европейско и балканско първенство по планинско бягане. Взе участие и в най-престижното тридневно състезание по спортно ориентиране у нас - купа "България" и спечели исторически сребърен медал в категория "Елит" при мъжете за Спортен клуб по ориентиране "Ловеч".

  1. Александър Иванов - Ралица Христова (акробатичен рокендрол) - 27 точки

16-годишният Александър e многократен шампион на България, а през последните няколко години е част от националния отбор и представя страната на редица международни състезания. 13-годишната Ралица пък е носителка на няколко златни и сребърни отличия. Заедно - като състезателна двойка, са от една година. През 2018-а те завоюваха два златни и един сребърен медал. Спечелиха националните турнири в Ловеч и София, както и държавното първенство. Така завършиха годината с безапелационно първо място в националната ранглиста в своята категория. Водеща състезателна двойка на ловешкия клуб по акробатичен рокендрол "Роксмайл" с треньор Николай Кралски.

Bulgaria ON AIR пренася зрителите в света на бойните спортове и изкуства с ново предаване BOEC.BG

Bulgaria ON AIR пренася зрителите в света на бойните спортове и изкуства с ново предаване BOEC.BG

Единственият по рода си телевизионен проект ще се излъчва от 20 януари, всяка неделя от 19 часа