Осигурени са 15 милиона лева за развитие на спортните клубове през 2024 г. През изминалата година ММС разпредели 13 милиона лева на близо 1000 клуба у нас по линия на Програмата за финансово подпомагане на проекти за развитие на спортните клубове. Това съобщи проф. Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта, която заедно с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев проведе среща с представители на спортни клубове в Монтана.

"Целта на срещата ни е да Ви помогнем да решите проблемите си, разбрахме, че срещате трудности с финансирането на спортните клубове. Срокът за кандидатстването по програмата за настоящата година е до 19 януари, бъдете активни", заяви проф. Дашева. Заместник-министърът подчерта, че за първи път от много време финансовото подпомагане от ММС за федерациите ще бъде осигурено още в началото на годината, докато в предишни години то е стартирало месеци по-късно.

Министър Илиев апелира представителите на клубовете да кандидатстват с проекти по програмите на ММС, за да може да се обезпечи необходимото им материално-техническо осигуряване.

Представителите на спортната общественост в Монтана поставиха въпроси като ремонтиране на спортната база и разкриване на спортно училище в града. Особено внимание бе обърнато върху издигането на авторитета на треньорската професия, подготовката на нови кадри и справедливи възнаграждения. "Инструментът, с който ММС разполага за подобряване на спортната инфраструктура, е Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Осигуреният ресурс за годината е в размер на 10 милиона лева", обяви министър Илиев. 10 милиона лева бе и бюджетът на програмата за изминалата година, когато тя стартира. Тогава към нея бе регистриран огромен интерес като бяха подадени проектни предложения за двойно повече средства от заложените. В рамките на дискусията бе поставен също въпросът за изграждането на плувен басейн в Монтана, което може да се осъществи именно по програмата за споделено финансиране.

По време на срещата министър Илиев пое ангажимент да бъде оказана подкрепа на незрящи хора в града, за да могат да упражняват подходящите за тях спортове в определени места.

Вторият ден от посещението на министъра на младежта и спорта в Северозападна България днес продължава във Враца, вчера Илиев бе във Видин.

Димитър Илиев: Не е имало проблем с лиценза, а в морала на БФС

Димитър Илиев: Не е имало проблем с лиценза, а в морала на БФС

Ето подробности