Спортният министър Димитър Илиев коментира ситуацията с българския футбол и в частност с ръководството на Българския футболен съюз в предаването "Стълбището" по Дарик радио с водещ Константин Вълков.

"Те ще продължават, докато се правят от хората, отговарящи за конкретните спортове. Спортът е сложна система, съставена от много хора с различни характери. Те имат силно его, висока оценка за себе си, понякога не кореспондираща с реалността. В един момент човек се самозабравя. Хората имат очаквания. Във футбола напрежението идва от това, че не се изпълняват очакванията на хората. Затова идва недоволството - че толкова много години не се постигат желаните резултати, или тези, които са били. Има трайна деградация към по-лошо и оттам произхожда обществения натиск към футбола", започна Илиев по темата с българския футбол.

"Чакаме футболният съюз да ни каже дали може да направим одита. В последно време кореспонденцията с тях е само еднопосочна - от нас към тях. Важно е да се научим, че в тази държава има ясни правила и всеки трябва да си гледа своята работа, а не да се меси в работата на другата. Като човек ме боли от това, което се случва с футбола. Министерството обаче не е министерство на футбола, а на спорта. По-добър пример е шахът, в който момичетата ни зарадваха с такъв успех", призна спортният министър.

Той коментира и лиценза на БФС: "Няма проблем по издаването на лиценза. При издаването на лиценза, не сa установени задължения. Те са се появили после. С лиценза всичко е правилно направено. Проблемът във футболния съюз вече е морален. Вижда се обществен натиск, а ръководството на БФС се представя като жертва. В един момент тези хора ще го докарат до положение, в което не могат да излязат на улицата. Цялото общество иска да дадеш път на други хора, а ти казваш не".

"В момента няма никакви задължения. Мисля, че в момента, последната федерация, която дължеше, бе по вдигане на тежести, но направихме разсрочване. Тя е федерация с нов шеф, младо момче, което иска да вдигне нивото. Много се радвам, че този спорт тръгва към добро, защото и той имаше проблеми по отношение на управлението", каза Илиев за задълженията на българските спортни федерации.

"Не искам да правя сравнение между Министерството на спорта и Борислав Михайлов. Виждате в какво напрежение се работи, колко пъти имаше избори, как винаги се искат оставки. Да падат правителства заради Борислав Михайлов? Вие го давате като единица мярка. Нормално е, когато един казус засяга толкова много хора, защото засяга социален феномен. Нормално е всеки да се интересува, но е важно да се каже, че законите са закони, за да се спазват. Правомощията ни не позволяват определена намеса, защото в противен случай всеки ще се бърка в работата на другите. Не може на всяко търкане, да се влиза с бутонките навътре и да се бъркат в работата на различни организации", каза още министърът пред Дарик радио.

Димитър Илиев разкри и какво би казал на Борислав Михайлов, ако не е министър на спорта: "Ако не съм министър, бих казал на Борислав Михайлов, че е хубаво да си даде ясна самооценка къде се намира в пространството и къде стои в обществото, за да остане с нещо хубаво в това общество. Той, Емил Костадинов и Йордан Лечков бяха наши идоли, а сега са на път да се превърнат в обратното. Важно е човек да разбере къде се намира в пространството, за да остави нещо хубаво след себе си".