Здравко Димитров без никакво съмнение беше сред най-добрите футболисти на Спартак (Варна) през есента. В последните дни на Коритото се случиха куп интересни промени, като най-важната е свързана с новия силен човек в клуба - Димитър Димитров-Херо, който ще ръководи целия спортно-технически процес при "соколите". "Мач Телеграф" се свърза със Здравко, който коментира въпрооните промени.

- Здравко, доволен ли си от това, което показа Спартак през този полусезон?

- Доволен съм от гледна точка на това, че за кратко време успяхме да се стиковаме. Последните три-четири мача ги изиграхме на ниво, въпреки че допуснахме поражение от Пирин. Срещу Левски и другиго по-големи отбори играхме като равен с равен.

- Ще успеете ли да се спасите от изпадане според теб?

- Сега с новия треньор начело, в лицето на Димитър Димитров, ще направим всичко възможно това да се случи. Той е доказан специалист в България и мисля, че щом той е поел отбора, няма да позволи да изпаднем. Каквото се изисква от нас сме длъжни да го направим. Всичко ще даваме от себе си във всеки един двубой и според мен ще се спасим.

- Димитър Димитров е определено един от най-добрите специалисти в България, това от полза ли е за Спартак и колко голяма крачка е неговото назначение?

- Сериозна е. В световен мащаб треньорът играе може би 90% от главната роля на отбора. Както всички видяхме, и г-н Стоилов, откакто пое Левски, промени всичко за много кратко време. Много е важно такъв специалист да работи с футболистите и ние, играчите на Спартак, нямаме търпение да започнем да работим с Димитър Димитров. Не съм работил до този момент с него, но съм чувал само хубави думи и искам да видя и да усетя това чувство.

- От пролетта ще успеете ли да се завърнете на пътя на победите под негово ръководство? Как мислиш?

- Ами Нова година, нов късмет. Отиваме на подготовка, започваме от нулата за новия полусезон. Ще тренираме, ще се раздаваме по време на тази подготовка и във всеки мач мога да гарантирам, че ще се хвърляме на 100% и ще гледаме да побеждаваме, защото всеки мач за нас е финал.

- Тези всички загуби, които се натрупаха през есента, доведоха ли до напрежение в съблекалнята?

- Не, не бих казал, че са довели до някакво напрежение, дори напротив. Виждате, че феновете ни са плътно зад нас навсякъде. Пътуват понякога и до другия край на България, за да ни подкрепят. Срещу Пирин в Благоевград имаше много наши привърженици. Това ни вдъхва много самочувствие и увереност. Сред футболистите всеки знае какви са му възможностите и никога няма да стане интрига. Просто може би се натрупа в последните мачове и умора. Аз лично нямах седем месеца подготовка и не бях играл. Сага от януари месец ще започна наново и се надявам през втория полусезон да видите много повече от мен.

- Мислиш ли, че една подготовка ще ти е напълно достатъчна, за да се върнеш отново в най-добър ритъм?

- Естествено. Подготовката е най-важното нещо. И в световен мащаб виждате, че навсякъде се иска много тичане. Пример е Брозович, който постави рекорд за пробягани километри на Световното. Това е от огромно значение за всеки един играч. Ако нямаш сила да се раздадеш и не можеш да отидеш напред и да се върнеш в дадена ситуация, е много неприятно.

- Свикнали с живота във Варна, щастлив ли си?

- Обстановката, отборът, градът и хората много ми допадат. Ха-ха, дори казах на нашите, че не искам да се прибирам, защото тук ми е много приятно. Всички са много добри и се държат много добре с мен. Ценят ме и ме уважават, както и аз тях. Ако започнем и да побеждаваме във всеки мач, ще съм още по-щастлив.

- Може ли да се стигне до твой трансфер скоро?

- Концентриран съм върху Спартак. Вниманието ми е насочено изцяло върху това. Аз съм тук, за да помогна с каквото мога. Те ми подадоха ръка в най-трудния момент. Аз искам да върна жеста и да помогна с моите футболни качества и умения. С победи, голове, асистенции, с каквото мога, ще се постарая да допринеса на тима. Надявам се, след като оставя следа тук, и като помогна на клуба да остане в елита, да направя и крачка за трансфер в чужбина.

- Успяхте да направите 2:2 с Левски. Това ли беше най-силният мач за вас през полусезона?

- В тази среща играхме силно и се представихме на ниво. Според мен играхме най-добре срещу Локо (София) . Бяхме доста ощетени в този двубой. Не ми дадоха чиста дузпа. Имаше и други спорни съдийски отсъждания. Много ме е яд, че не успяхме да вземем този мач, защото играхме мога да кажа страхотно. На мен това ми беше първи мач от седем месеца и мисля, че се представих на едно добро ниво след тази дълга пауза.

- Ако този е бил най-добър, то кой би определил като най-слаб?

- Определено е този срещу Пирин, всички играхме много слабо и след мача са чудехме защо така се получи. На какво се дължеше... Дали беше от пътя, дали от нещо друго, не знам. Нищо не ни се получи в този двубой.

- По всичко изглежда, че сега ще се гради изцяло нов отбор. Това добре ли е според теб?

- Всеки във футбола, който тръгне да гради и има пo-високи цели, ще си избере тези играчи, които ще му свършат работа. Футболисти с повече класа. В Спартак всички искат да се случат нещата и е нормално да има селекция и да се привличат играчи с по-голям опит и повече класа. Все още не знам какви ще са новите попълнения, но смятам, че Димитър Димитров няма да подведе никого и ще вземе стойностни играчи, за да излизаме срещу всеки и да гоним победа.

- Притеснява ли те, че ще се вдигне конкуренцията и може да загубиш титулярното си място?

- На, не съм притеснен. За мен това в най-хубавото нещо, да имаш конкуренция. Когато няма такава си отпуснат и един вид не се раздаваш на тренировките, защото знаеш, че всяка седмица си само ти опцията пред наставника. Не съм такъв човек да се скатавам от тренировки и да не се влагам в тях, но наистина с конкуренция е много по-добре. Тогава се раздаваш и искаш да дадеш всичко от себе си, за да може в края на седмицата ти да си първата опция на треньора.

- Това, че си сред лидерите на отбора тежи ли ти по някакъв начин?

- Не, дори обратното - амбицира ме. Много ми е приятно, когато ми се скандира името и когато съм замесен в някой гол, било то да го отбележа или да асистирам. Това много ме мотивира, но не ме главозамайва.

- Изтеглиха жребия за Купата на България. Имате ли сили да отстраните Лудогорец?

- Аз лично се радвам, че ни се паднаха те. Изправяме се срещу шампиона на България, а те са най-класният отбор в страната. Всеки иска да излезе и да играе срещу тях. Отиваме да играем за победа и със сигурност няма да се предадем. Ще играем освободено и мисля, че ще се получи спектакъл.

- Беше част и от дербито на Варна между Спартак и Черно море. Каква беше обстановката и имаше ли еуфория в теб?

- Аз съм играл в най-голямото дерби на страната. Кален съм от тези емоции и наистина бях много позитивно настроен и преди, и след мача. Видях колко много хора бяха на стадиона. Най-важното е, че нямаше ексцесии по трибуните и се получи хубав мач. Съжалявам, че не успяхме да победим, но се получи закономерно 0:0.

- Животът ти извън терена промени ли се по някакъв начин?

- Първото, което е, че не съм имал някакви проблеми. Това най-близките ми го знаят. От нещата, които се изписаха, имаше доза истина, но и много неверни неща. През тези всички месеци, в които не играех, само аз си знам как го преживях. Беше ми много тежко. Мога да кажа на вашите читатели, че съм вече по-зрял и по-сериозен. Искам в този момент да играя повече от всякога.

- Правилно ли беше отстранен от Левски?

- Естествено е, че ще кажа "не", но всеки човек има свое си мислене и разсъждения. Не се сърдя на никого, така е преценил треньорът и това е направил. Аз не съм злопаметен! Не съм се отказал и на мен футболът ми е живота! Дойдох в последния в класирането, защото ми се играе и искам да помота. Чест прави на тима на Спартак, че ми подаде ръка в този труден момент. Аз ще се опитам да върна жеста. Изписаха се много неща. Не ми беше приятно през тези 7 месеца да излизам и всеки да ме пита защо съм изгонен. Първо - не съм изгонен, и още съм футболист на Левски. В Спартак съм под наем. Нямах желание да обяснявам на никого, защото за мен не е важно хорското мнение, а това, което мислят близките ми.

- Би ли се върнал на "Георги Аспарухов" и сърдиш ли се на Левски?

- Не съм злопаметен и не се сърдя на никого! Щом това се е случило, значи е трябвало така да стане. Мисля, че съм силен и ще се справя с всичко. Колкото до това дали бих се върнал... Естествено! Мислите ми са насочени изцяло към Спартак. Вече си взех бележка и си научих урока!

- Гледаш ли световното? За кой стискаш палци?

- Следя световното с интерес. Бях за Бразилия, но отпаднаха.

Здравко Димитров класира Спартак (Варна) на четвъртфиналите за Купата

Здравко Димитров класира Спартак (Варна) на четвъртфиналите за Купата

Труден успех над Чавдар