Валенсия победи Барселона с 2:1 и спечели "Купата на краля". Каталунците имаха инициативата, но бяха съсечени с две контри преди почивката. Меси върна едно попадение, но време и идеи нямаше за нещо повече. Купата е осма в историята на валенсианците.

Барселона - Валенсия 1:2, голове на Гамейро и Родриго, Меси намали
на живо

Барселона - Валенсия 1:2, голове на Гамейро и Родриго, Меси намали

Пета поредна купа за каталунците или осма общо в историята на Валенсия

Марселино Гарсия прекрасно беше разучил играта на Барселона. Неговите футболисти оставяха каталунците да владеят топката и да си подават безкрайно, но при всяка възможност тръгваха на бързи контри.

Играчите в бяло натискаха здраво защитата на каталунците и след една грешка Родриго се озова сам срещу Силесен. В тази ситуация Пике се хвърли и успя да избие от голлинията.

В 27-ата минута Кевин Гамейро стреля неспасяемо фронтално малко зад точката за изпълнение на дузпа, въпреки опита за блок на Алба - 1:0 за Валенсия. Това попадение даде криле на отбора и 6 минути по-късно Родриго удвои с глава. Солер слезе до аутлинията и даде остра топка.

Снимка 425204

Източник: GettyImages

Барселона успя в края на първото полувреме да натисне повече, но тогава Доменек направи три блестящи спасявания и съхрани преднината на отбора си.

Снимка 425212

Източник: GettyImages

След почивката се игра на една врата. Каталунците атакуваха непрестанно, а техните съперници се бранеха геройски и хладнокръвно.

Всички търсеха Меси. Той уцели една греда, а около 20 минути преди края успя да върне едно попадение. Аржентинецът беше най-находчив след спасена от Доменек топка.

Преди това Жерар Пике се отличи с непростим пропуск. Защитникът се беше преквалифицирал за дълъг период в нападател.

В края темпото се повиши много. Но Валенсия беше много по-близо до трети гол. Гедеш на два пъти, във втория без вратар, нямаше точен мерник. Но това вече нямаше никакво значение.

Така Валенсия за първи път във финал победи Барселона. В предишните два случая днешните победители повеждаха с 2:0 и губеха. Третият път "стоманата" за Барселона се счупи. Каталунците останаха с 30 "Купи на краля".

Снимка 425205

Източник: GettyImages