Обжалването на Атлетико (Мадрид) по повод расистките обиди към играча на Атлетик (Билбао) Нико Уилямс по време на на мача на между двата отбора в края на април на "Метрополитано" бе уважено от Испанската футболна федерация. Така клубът няма да бъде наказан с частично затворен стадион за два домакински мача. От федерацията обявиха в комюнике, че поздравяват Атлетико за "активното съдействие", предаде БТА.

Испанският национал Нико Уилямс беше жертва на маймунски звуци в момент, в който той се готвеше да изпълни корнер по време на загубата на тима си с 1:3 в Мадрид. Мачът бе прекъснат за няколко минути, след като играчът съобщи за инцидента на съдията.

Авторът на звуците бе разпознат от записите на камерите от стадиона и бе предаден на полицията след срещата. В последствие абонаментът му за стадиона бе анулиран и той получи забрана да посещава мачовете на Атлетико.

В решението си федерацията поздравява твърдото решение на Атлетико и подчертава, че става дума за "изолиран инцидент от един човек, а не от неопределена група", което оправдава отмяната на наказанието.

В Испания има сериозни проблеми с расизма, въпреки усилията на институциите, които предават всеки инцидент на властите. Най-често е жертва на обиди е нападателят на Реал (Мадрид) Винисиус.

И Нико Уилямс стана жертва на расистки обиди

И Нико Уилямс стана жертва на расистки обиди

Феновете на Атлетико (Мадрид) са обидили Уилямс заради цвета на кожата му