Бившият президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес ще бъде съден между 3 и 19 февруари 2025 в района на Мадрид за принудителната целувка по устните на световната шампионка с Испания Хенифер Ермосо, обявиха от съда в понеделник, цитиран от АФП.

Прокуратурата обяви през март, че ще поиска две години и половина затвор - една година за сексуална агресия и година и половина заради натиска, оказан на състезателката да каже, че целувката е била по взаимно съгласие.

Рубиалес: Невинен съм!

Рубиалес: Невинен съм!

"Убеден съм, че справедливостта ще възтържествува"

Делото ще започне на 3 февруари в Сан Фернандо де Енарес в покрайнините на Мадрид. Според комюникета но съда бившият селекционер на Испания Хорхе Вилда, който е оказвал натиск на Ермосо да потвърди версията на Рубиалес, също ще бъде съден. Прокуратурата поиска година и половина затвор за него за принуда, както и също толкова за бившия маркетинг директор на федерацията Рубен Ривера.

Жестът на Луис Рубиалес предизвика вълна от недоволство в Испания и в чужбина, като това го принуди да подаде оставка от поста си през септември. Той винаги е пледирал, че е невинен, като смята, че има кампания срещу него, мотивирана от "фалшив феминизъм".

Успоредно с този скандал, Луис Руабалес е разследван и за корупционен скандал, в който е обвинен за пране на пари, търговия с влияние, нелоялно управление и участие в криминална група. Разследването е свързано с преместването на СУперкупата на Испания в Саудитска Арабия и реконструкцията на Олимпийския стадион в Севиля.