Младата италианска звезда на световния тенис Лоренцо Музети отдели специално внимание на звезди на бъдещето на българския тенис и деца, подавачи на топки на Sofia Open 2021. Музети, който достигна до осминафинал на "Ролан Гарос" и водеше на световния ¹1 Новак Джокович с 2 сета, отговори на въпроси на някои от най-перспективните момчета и момичета от националните ни отбори - световните вицешампионки от националния отбор за момичета до 14 г. и стигналите до финалите на световното първенство за момчета до 16 г. български таланти. Намиращият се на 60-о място в света Музети отговори с удоволствие и на питанията на други български деца, обичащи горещо тениса - подавачи на топки по време на шестото издание на Sofia Open.

Ето въпросите и отговорите:

Виктор Марков, Адриано Дженев и Илиян Радулов от националния отбор на България за момчета до 16 г.

- Кога започна да играеш тенис и как избра този спорт?

- Започнах да играя тенис за забавление, защото баща ми играеше. Бях на 3-4 години. Бях в къщата на баба ми и играех с мини ракета - с баща ми, а след това срещу стената, мисля, че това е най-добрият опонент, който може да имаш. Наслаждавах се много, а сега това е моята професия. Щастлив съм.

Игра Купа "Дейвис" за юноши преди 2 години - как ти помогна това да се развиеш като играч?

Харесва ли ти да играеш за страната си и искаш ли да бъдеш номиниран за Купа "Дейвис" при мъжете?

- Наистина се наслаждавам да играя за моята страна, да играя за италианското знаме. Да играеш за Италия, с надписа Италия на гърба, винаги е невероятно изживяване. Помогна ми да израстна - и като играч, и като човек. Беше много приятно изживяване и ще бъда много щастлив да играя за мъжката Купа "Дейвис".

- Росица Денчева - национален отбор на България до 14 г. - световни вицешампиони за 2021 г.

- Имал ли си моменти, в които си се чувствал несигурен в играта си?

- Първо - поздравления за постижението на световното първенство. Да, всеки играч има несигурен период. Аз минах през това - беше труден момент за мен, за тениса, за живота като цяло, извън тенис корта. Единственото нещо, върху което трябва да се концентрираш, е твоето семейство, хората, които наистина се грижат за теб, и върху работата. Не трябва да пропускаш тези две неща в комбинация с тренировките ти. Семейството и усърдните тренировки помагат да се чувстваш много по-уверен.

Ивона Савекова - национален отбор на България до 14 г. - световни вицешампиони за 2021 г.

- Как успя да комбинираш тениса и училището, защото тенисът изисква отдаденост и много тренировки, но ученето също е много важна част от живота?

- Не беше лесно. Мисля, че майка ми ми помогна много в тази посока, защото тя винаги искаше да имам по-добри оценки в училище. Учих доста. Тази година завърших и смятам, че е това е голямо постижение за мен - завърших с 97 от 100 възможни точки, което си е много добре. С отдаденост можеш да направиш всичко, дори и да имаш малко време. Трябва да направиш много саможертви, докато процесът завърши, но си заслужава.

Йоана Константинова - национален отбор на България до 14 г. - световни вицешампиони за 2021 г.

- Как започна да играеш тениси кой е твоят пример за подражание?

- Имам два. Спортният със сигурност е Федерер - човекът, на когото бих искал да подражавам и от когото се опитвам да взема най-доброто. Аз съм голям негов фен. Наистина искам да бъда като него, във всеки детайл - в тениса и извън него. Вторият пример за подражание е моето семейство. Италианците са много свързани със семейството, аз съм точно от тези хора. Без хората, които наистина ги е грижа за теб, не можеш да продължиш напред и не можеш да постигнеш своите цели. Най-важното нещо е да бъдеш до хората, които те карат да се чувстваш добре и наистина ги е грижа за теб.

Надежда Петкова, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Какво харесваш в играта, което те мотивира да продължаваш да работиш усърдно? Би ли създал своя перфектен тенисист, избирайки един удар от различни тенисисти?

- Страстта на тениса ме кара да продължавам да работя усърдно и да правя жертви всеки ден, макар изобщо да не е лесно, тъй като не всеки ден имаш такъв тип усещания. Но страстта на тениса ти дава всичко, за да бъдеш концентриран в тренировките и да искаш да постигнеш целите си. И просто трябва да работиш.

За създаването на своя перфектен тенисист бих избрал сервиса на Опелка, форхенда на Федерер, бекхенда на Джокович. За бекхенда с една ръка не бих избрал своя, защото не съм достатъчно добър (Смее се.). Вероятно бих избрал Вавринка. За ретура вероятно пак бих избрал Джокович. За физическите данни бих казал Надал и Джокович. За менталната стабилност бих избрал Надал, но също и Джокович. За играта на мрежата бих избрал Федерер.

Яна Йорданова, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Любимият ти супергерой е Батман. Кой е любимият ти филм за Батман?

- Този с Жокера - с Хийт Леджър в главната роля. The Dark Knight.

Теодора Дамаскинова, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Каква е най-голямата ти мечта?

- Най-голямата ми мечта със сигурност е да стана ¹1 в света. Това е мечта, която имам още от дете. И работя за осъществяването й.

Александър Николов, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Как и кога разбра, че тенисът ще бъде твоята професия?

- Може би на около 12-годишна възраст, когато започнах да пътувам. Побеждавах доста в юношеските години. Резултатите говореха и бях сигурен, че тенисът е моят живот. Затова реших да стана професионалист - тенисът да е моя работа, а не забавление или хоби, на ранна възраст - на 12 или 13 години.

Георги Георгиев, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Коя е любимата ти италианска храна?

- Всичко, което е сготвено от баба ми. (Смее се.) Но моето любимо ястие е ньоки с рагу.

Стефан Тонев, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Какви са впечатленията ти от България?

- За втори път съм в България, бях в Пловдив като юноша - тогава играх добре, но трябваше да се откажа на полуфинала.

Благодаря ви за въпросите, беше удоволствие. Продължавайте да тренирате усилено и ви благодаря за доброто посрещане тук, в София.

Яник Синер започна с победа защитата на титлата си

Яник Синер започна с победа защитата на титлата си

Срешу квалификанта от Беларус Егор Герасимов