Шон Мърфи детронира шампиона от 2022 година Нийл Робъртсън в драматичен първи двубой от "Мастърс" пред винаги екзалтираната публика в лондонската зала "Александра палас".

Магьосника се наложи с 6:4 в дуел, който в първите си два часа изглеждаше прекалено едностранен, а към края можеше да предложи един от най-паметните обрати в богатата история на надпреварата.

Мърфи поведе с 5:1, но Робъртсън се добра до заличаване на пасива до 5:4, като в деветия фрейм пропусна да направи максимум. В крайна сметка оспорваната десета партия бе спечелена от шампиона през 2015 година.

Англичанинът очаква на четвъртфиналите някого измежду Кайрън Уилсън и Стюърт Бингам, които обаче ще изиграят последни мача си от първия кръг на 11 януари от 21 часа.

Този мач беше повторение на финалите в "Мастърс" през 2012-та и 2015-а година, като в първия случай надделя Робъртсън, а във втория - англичанина. Изненадващо или не, доминацията в този дуел е доста изразителна в полза на Левичаря от Мелбърн - 24:14 победи.

Мърфи обаче ще бъде доволен от успеха, защото през сезона не се представя особено постоянно, но пък стигна четвърфиналите в Шампионата на Обединеното кралство, а сега победи действащия шампион в "Мастърс".