България има своя нов герой. Името за мнозина е непознато, но постижението й завинаги ще остане в историята на родния спорт.  Става въпрос за красавицата Мирела Демирева, която защити националната чест и завоюва сребърния медал от олимпийския турнир на скок височина в Рио де Женейро. Дисциплина, която традиционно ни носи много радост още от 1972 г. та чак до наши дни. 

За да стигне до тук обаче, столичанката е преминала през много трудни моменти в своята кариера. Ето кратката биография на момичето, което сбъдна своите мечти.

Мирела Демирева е родена е на 28 септември 1989 г. в семейството на лекоатлети. Баща ѝ е европейски шампион за юноши на 400 метра бягане с препятствия (1981). Майка ѝ Валя е част от българската щафета 4 х100 метра, която се класира 4-та на Световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 г. и 5-та на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Началните си стъпки в леката атлетика Мирела прави в ранна детска възраст. Пръв треньор от онези времена е Антон Бонов, след него се подготвя при Румяна Ценова, а след това и при Любомир Запрянов.

От 2004 г. Демирева се подготвя при треньорката в скок на височина Лиляна Видева.

През 2009 г. стара контузия в глезена довежда до счупване на парченца от едната става, което е в основата на неуспешното представяне на европейското за кадети в град Каунас, Литва. Оперирана е още същата година и следва период на продължително и тежко възстановяване продължило осемнадесет месеца.

Спортен мениджър на Демирева е холандецът Щефан Крейкамп. От 2014 година тя се подготвя под ръководството на  друго „лале“ Рини ван Лееуин. Съвместната им работа дава резултат по-рано през тази година, когато Мирела завоюва сребърния медал от Европейското първенство в Амстердам. 

Така всички пътища стигат до Рио, където скачачката ни прави състезанието на живота си и след безпогрешен опит на 197 см. се окичва със сребърния олимпийски медал.

 Успехи в скока на височина

2006 г. — балканска шампионка за младша възраст в Истанбул, Турция;

2007 г. — бронзов медал на Световното първенство по лека атлетика за девойки в Хенгело, Нидерландия;

2008 г. — сребърен медал на Световното първенство по лека атлетика за девойки в Бидгошч, Полша;

2008 г. — балканска шампионка за девойки в Бурса, Турция, но не успява да спечели олимпийска квота за игрите в Пекин през 2010 г.;

2009 г. — седмо място със 183 см на европейското за кадетки под 23 години в Каунас, Литва;

2011 г. — златен медал на международния турнир по лека атлетика в Люксембург (най-добър опит на 185 см).

2012 г – осмо място от Европейското първенство

2013 г – седмо място от Европейското първенство в зала

2016 г – сребърна медалистка от Европейското първенство в Амстердам

2016 г- сребърна медалистка от Олимпиадата в Рио!